COLUMN – Ik zie het wel, Lodewijk. Hoe je in de Kamerdebatten als eerste naar de microfoon sprint om een kritisch PvdA-geluid te laten horen. Je wilt het gezicht van de oppositie zijn. Maar heb je al nagedacht over een rol als reddende engel?

De formatie zit namelijk potdicht. Emile wil niet met Mark, Alexander wil niet met Gert-Jan en niemand wil met Geert.

Die arme Tjeenk Willink trekt zich zo langzamerhand de grijze haren uit het hoofd. Ook hij kreeg als ervaren minister van Staat het ‘motorblok’ niet op een lijn met GroenLinks. Jesse hield zijn poot stijf in de netelige discussie over migratie.

En daar was jij ineens met een opiniestuk in de Volkskrant, waarin je een stelling inneemt die precies in het politieke midden ligt. Als je deals met Turkije maakt over vluchtelingen, waarom dan niet met andere landen? Dat moet Mark en Sybrand als muziek in de oren klinken.

Is het niet tijd dat jij aanschuift aan de formatietafel, Lodewijk? Bijna de helft van de PvdA-leiders in grote gemeenten vindt dat je dat moet overwegen. Alexander heeft al gezegd dat hij je graag verwelkomt. De koekjes en chocolaatjes staan al klaar. Misschien hebben we voor het zomerreces dan nog een nieuw kabinet.

Ja, het verlies van 29 zetels is een zware klap geweest. Ja, de PvdA moet opnieuw opgebouwd worden. Ja, de partij is naarstig op zoek naar een eigen geluid. Maar regeren zit in het DNA van jouw partij. Als de macht lonkt, gaat het rode hart sneller kloppen.

En vergeet niet, er liggen politieke kansen. Nu Klaver migratie belangrijker vindt dan een ambitieus milieubeleid, kun jij je profileren als klimaatman. En als jouw PvdA-collega Mariëtte Hamer straks als SER-voorzitter een nieuw sociaal akkoord sluit met de vakbonden over de arbeidsmarkt, klimaat en energie, dan ben jij natuurlijk de aangewezen man om dat uit te voeren.

De gok om toch weer te regeren kan zich uitbetalen. Bij de volgende verkiezingen kan je met recht roepen dat de PvdA de enige partij op links is die zijn verantwoordelijk neemt. De partij die een sociaal geluid daadwerkelijk omzet in beleid. Die dingen voor elkaar bokst voor de mensen die het moeilijk hebben in Nederland.

Lodewijk, schuif aan. Dan ben jij de reddende engel van de formatie. En kun jij als minister van Energie de ultieme lange neus trekken naar Jesse Klaver.