Robert Downey Jr. is niet langer ’s werelds best betaalde acteur. Die eer valt te beurt aan worstelaar/acteur Dwayne Johnson, die in 2016 een slordige 64,5 miljoen dollar verdiende.

Dat blijkt uit de nieuwe lijst van bestbetaalde acteurs ter wereld die donderdag is gepubliceerd in het tijdschrift Forbes.

Johnson (44) werd als succesvol showworstelaar bekend als ‘The Rock’. Daarna ging hij acteren en verdiende in 2016 zijn geld voornamelijk met de actiekomedie Central Intelligence en stootte Robert Downey Jr. daarmee van de troon. Die is op de achtste plaats beland.

Op de tweede plek staat nu Jackie Chan (61 miljoen dollar), gevolgd door Matt Damon, Tom Cruise en Johnny Depp.

Uit de Forbes-lijst blijkt dat er tussen mannen en vrouwen nog steeds een kloof zit qua inkomsten. De best betaalde actrice is Hunger Games-actrice Jennifer Lawrence, die in 2016 46 miljoen dollar verdiend had.

Lawrence zwengelde vorig jaar de discussie over ongelijke beloning aan. In een brief aan collega Lena Dunham vroeg ze: 'Waarom verdien ik minder dan mijn mannelijke tegenspelers?' Zo kregen Lawrence en haar collega Amy Adams minder betaald dan de mannelijke acteurs in American Hustle. Actrice Patricia Arquette pleitte in 2015 in haar Oscar-speech voor gelijke beloning.