De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het tweede kwartaal miljarden verloren met hun beleggingen, doordat het erg onstuimig was op de beurzen.

Een combinatie van flinke correcties op de obligatiemarkten, onzekerheid over het rentebeleid en angst voor een ‘Grexit’ raakte de portefeuilles van de fondsen hard.

Nederlands grootste pensioenfonds ABP behaalde een negatief beleggingsrendement van 4,3 procent. Het ambtenarenfonds verloor meer dan 16 miljard euro. Bij zorgfonds PFZW dook het rendement met 6,6 procent in het rood. Hierdoor daalde het belegd vermogen met 11,5 miljard euro. Metaalfondsen PMT en PME zagen hun beleggingsportefeuilles met respectievelijk 8,3 en 7,2 procent in waarde zakken, bij bpfBouw daalde het vermogen met 9,9 procent.

,,De rente stijgt weer een beetje en daar zijn we blij mee, want een stijgende rente betekent lagere verplichtingen”, zei PFZW-directeur Peter Borgdorff vrijdag in een toelichting. ,,De keerzijde van een stijgende rente is een verlies op onze beleggingen in obligaties en de renteafdekking.”

De vijf fondsen, die samen het pensioengeld beheren voor meer dan 7 miljoen Nederlanders, stonden er financieel al niet zo goed voor. Daarom moesten ze begin deze maand een herstelplan indienen bij toezichthouder DNB. Afgelopen kwartaal zagen de fondsen hun zogenoemde beleidsdekkingsgraad verder verslechteren. Die graadmeter geeft aan hoeveel geld een fonds heeft om aan alle toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen.

Bij ABP daalde de beleidsdekkingsgraad licht naar 101,3 procent. Bij PFZW ging hij iets harder onderuit naar 102 procent. PMT zag zijn dekking teruglopen tot 101,7 procent, PME tot 101,1 procent. Bij bpfBouw daalde de dekkingsgraad ook, maar daar zit deze met 114,1 procent nog op een wat hoger niveau.

De cijfers geven eigenlijk nog een te rooskleurig beeld. De Nederlandsche Bank (DNB) voerde eerder deze week een wijziging door in de methode waarmee de fondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen. Dat werkt nog niet door in deze kwartaalcijfers, maar de bijstelling trekt de dekkingsgraad van de fondsen komende tijd op jaarbasis gemiddeld met zo'n 3 procentpunt omlaag. De fondsen zullen hun buffers dus nog verder moeten verhogen, waardoor indexatie (verhoging) van de pensioenen verder uit beeld raakt en de premies mogelijk omhoog moeten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl