Een Chinese fabrikant van huishoudelektronica is van zins een Duitse robotmaker in te lijven. Maar de Duitse politiek ziet liever dat de bedrijven in binnenlandse handen blijven. 

1,2 miljard euro wil het Chinese Midea neertellen voor een kwart van Kuka, een ontwikkelaar en producent van robots uit de Duitse stad Augsburg. Eigenlijk wil Midea het Duitse bedrijf in z’n geheel inlijven, maar die overname laat nog op zich wachten.

Het eveneens Duitse Voith heeft overeenstemming bereikt met Midea over het belang. Midea zal na de aankoop veruit de grootste aandeelhouder van de robotbouwer worden. Kuka zal via zijn nieuwe meerderheidseigenaar ongeëvenaarde toegang krijgen tot de Chinese markt.

‘Geen eerlijk speelveld’

Ondanks de kansen voor Kuka zijn de Duitse industrie en politiek niet onverdeeld enthousiast. Hoewel hij het vaag hield, schaarde minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zich vorige maand ook bij de tegenstanders van de toenemende Chinese invloed op de grootste economie van Europa.

Gabriel laakte het gebrek aan ‘een eerlijk speelveld’ voor internationale overnames, vermoedelijk omdat Chinese bedrijven met staatssteun kapitaal genoeg hebben om commerciële bedrijven in West-Europa over te nemen.

Midea produceert onder meer airconditioners en witgoed voor de thuismarkt en verschillende Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen. De assemblagelijnen van het bedrijf in China zijn de voorbije jaren al vele malen efficiënter geworden met dank aan de robots die Kuka bouwt.

Straatlantaarns

Kuka is een bedrijf met een meer dan 100-jarige geschiedenis in de elektronische innovatie. Het begon eind negentiende eeuw met de fabricage van de eerste straatlantaarns. Sinds de jaren zeventig is de multinational echter een wereldleider op  het gebied van de industriële robotica. Tegenwoordig maakt de Beierse onderneming niet alleen losse robots, maar levert het ook complete automatiseringssystemen voor fabrieken.

Chinese bedrijven als Midea staan te trappelen om te automatiseren, nu de lonen in het land gestaag stijgen en de aantallen beschikbare werkkrachten te wensen overlaten.

Kuka staat zelf niet onwelwillend tegenover de Chinese overname. Volgens The New York Times zullen de data en patenten van Kuka veilig zijn en niet ingepikt worden door de nieuwe eigenaren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl