Ben je een typisch nachtmens of weet je gewoon niet wat goed voor je is en stel je het slapen onnodig uit?

Veel mensen zeggen van zichzelf dat ze echte nachtmensen zijn. Het is een claim waar nogal wat status aan verbonden is – van nachtmensen wordt immers gezegd dat ze veel slimmer en creatiever zijn dan mensen die gewoon bij zonsopgang hun bed uitkomen.

Productiviteitsdeskundige Laura Vanderkam zet daar de nodige vraagtekens bij. Tegen Business Insider zegt ze dat niet iedereen die ‘s ochtends met dikke ogen aan de koffie zit een typisch nachtmens is.

“Je bent pas echt een nachtmens wanneer je je beste werk ‘s avonds aflevert”, aldus Vanderkam die verschillende boeken schreef over productiviteit en tijdmanagement waaronder “Off the Clock“.

Veel van die zogenaamde nachtbrakers verruilen hun slaap niet voor creatieve productie of baanbrekende inzichten, maar “hangen rond op Instagram of liggen weer een Netflixserie te kijken”, aldus Vanderkam.

Dat je niet op tijd naar bed gaat, kan ook komen doordat het lichtje van je telefoon of computer je hersenen doet geloven dat het nog dag is.

Veel mensen zijn gewoon te moe om te gaan slapen

“Je hebt energie nodig om te slapen,” aldus Vanderkam. “Het lijkt vreemd, maar het is waar. Je moet stoppen met wat je doet en echt besluiten om naar bed te gaan”.

Lees ook op Business Insider

“Want het lijkt wel alsof het meer energie kost om van de bank af te komen, je tanden te poetsen, je gezicht te wassen en wat dies meer zij, dan gewoon te blijven liggen waar je ligt”.

Statistisch gezien is de kans trouwens gering dat je een écht nachtmens bent.

Slechts 15 to 20 procent van de mensen is een nachtmens, aldus slaapdeskundige dr. Michael Breus tegen Shana Lebowitz van Business Insider. Om en nabij de helft van de mensheid is nachtmens noch vroege vogel – hun dag- en nachtritme volgt gewoon de zon.

Ben jij een nachtmens of stel je je slaap uit?

Vanderkam noemt vier kenmerken waaruit blijkt dat jij helemaal geen nachtmens bent, en dat je je moet aanleren op zeker moment je telefoon uit te zetten:

  • Je bent ‘s avonds creatief noch productief.  Zit je meer op  Snapchat dan dat je bezig met strategieën, dan ben je waarschijnlijk geen  echte nachtbraker. “Schrijf je echt die roman? Heb je lumineuze ideeën? Ben je op dit tijdstip in staat om op coherente wijze te communiceren over je business?”
  • Je voelt je ‘s ochtends goed uitgerust na een volledige nachtrust. Nachtbrakers voelen zich ‘s ochtends nog steeds katerig, zelfs wanneer ze 8 uur of meer hebben geslapen.
  • Als een jetlag je een paar uur op achterstand zet en je je ‘s ochtends nog steeds verkwikt, vief en fris voelt. 
  • Als je een keer niet op je telefoon zit voor het slapengaan, en heel vroeg in slaap valt.