Twee makelaars en een ondernemer hebben een huizenwebsite gelanceerd, waarbij de zoekende koper onmiddellijk een mail krijgen als er een woning in de verkoop gaat.  Onder de niet al te sexy klinkende naam Vodem.nl.

De huizenverkoop gaat op dit moment razendsnel in gewilde steden zoals Amsterdam, Haarlem of Utrecht. Op makelaarswebsite Funda.nl, veruit de grootste in Nederland, komt het geregeld voor dat woningzoekers te laat zijn met hun bod.

Dat komt door het systeem van Funda. Kopers zoeken daar in een kaartenbak van huizen die door verkopers online zijn gezet. Op zich is dat in rustige tijden een prima mechanisme.

Huizenjacht: net te laat

Maar nu huizen op Funda soms binnen een dag na plaatsing worden verkocht, betekent het dat er een groep kopers structureel te laat op een huizenprofiel belandt. Simpelweg omdat zij op het verkeerde moment op de website rondneuzen.

“Mensen die via Funda.nl op zoek zijn naar een woning in gewilde buurten, stuiten vaak op een teleurstelling. Ongeveer de helft van de huizen die online staan, is al verkocht,” zegt Patrick van Haandel, makelaar en één van de drie initiatiefnemers van Vodem.nl.

Vodem.nl - sinds een week live – wil kopers een gelijke start geven. Op de huizenwebsite gaan niet de kopers op zoek, maar de verkopers.

“Wij hebben het systeem omgedraaid”, zegt Van Haandel per telefoon. “Kopers kunnen zich gratis aanmelden en vullen hun voorkeuren in. Zodra er een huis wordt aangeboden dat matcht met deze voorkeuren, krijgen zij direct een mail. Verkopers vinden op deze manier de kopers in plaats van andersom. Eigenlijk een soort Tinder voor de huizenmarkt.”

De lancering van Vodem, een afkorting van 'voor de markt', is volgens Van Haandel volledig gefinancierd door de initiatiefnemers zelf.

Van Haandel meldt dat de website een week in de lucht hangt en dat zich al 1.200 kopers hebben aangemeld. Zaak voor Vodem is dat zich ook genoeg verkopers melden op het platform. Zonder voldoende aanbod, zal de vraag immers ook sterven.

Kosteloos adverteren voor huis

“Ik denk dat dit wel goed komt. Een verkoper bereikt op Vodem namelijk meteen de actiefste kopers. En het mooie is dat Vodem ook gratis is voor verkopers. Op Funda betaal je daarentegen 1.000 euro voor de plaatsing van een huis. Je kunt Vodem als verkoper dus kosteloos naast Funda gebruiken. Niets te verliezen.”

Hoe wil het nieuwe platform zijn geld verdienen als de gebruikers niet betalen? “Als er een match is tussen koper en verkoper, komt er een schermpje naar boven met een lijst makelaars – mocht een partij advies willen. Deze aangesloten makelaars betalen hier geld voor. Het gaat overigens niet om duizenden euro’s.”

Van Haandel is voorzichtig in zijn ambities en is er niet op uit om Funda, dat in handen is van makelaarsvereniging NVM, van de troon te stoten. “Funda is een van de beste websites op dit gebied. Qua opbouw, mechanisme, enzovoort. Dat gaat echt niet door ons verdwijnen, Funda zal gewoon de nummer één blijven. We zien Vodem meer als een aanvulling op Funda,” aldus de makelaar die zelf ook actief is en blijft op Funda.