Het vooraf zwaar favoriet geachte België heeft een 0-2 achterstand goedgemaakt tegen Japan.

Door de 3-2 in de 95e minuut ontsnapten de Rode Duivels aan een verlenging nadat lange tijd een verrassende uitschakeling in de lucht hing.

De gouden Belgische generatie kan nu dus alsnog volop gaan dromen van een overwinning in de kwartfinale tegen Brazilië en alles wat daarna nog kan komen.

België had in de eerste helft alleen halverwege een aardige fase, maar verder was de 0-0 ruststand een goede afspiegeling van de verhoudingen op het veld in Rostov. Binnen zeven minuten na het begin van de tweede helft scoorden de Japanners vervolgens twee keer. De doelpunten kwamen op naam van Haraguchi en Inui.

Ook de Belgische sportzender Sporza begon zich toen grote zorgen te maken:

Voormalig Ajacied Jan Vertonghen zorgde in de 69e minuut voor de aansluitingstreffer, alvorens Marouane Fellaini in de 74e minuut en de ook nog uit de eredivisie bekende Nacer Chadli er in de extra tijd 3-2 van maakten.

Ondanks de veerkracht die de Belgen toonden, was de overwinning nauwelijks verdiend te noemen. De Japanners leken bij de 2-0 voorsprong eerder op weg naar een derde treffer dan dat de Rode Duivels nog terug zouden komen. Maar eerlijk is eerlijk de counter waar het winnende doelpunt van Chadli uiteindelijk uit voortkwam was van grote schoonheid.

De Belgen gaan het nu in de kwartfinale opnemen tegen Brazilië dat eerder op de dag vrij eenvoudig met 2-0 van Mexico won.