Shell was de grootste verliezer in de AEX met een min van 2 procent in. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager.

De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagochtend een gemengd beeld zien. Beleggers deden het rustig aan na de sterke koerswinsten van een dag eerder. De aankoop van de Britse gasproducent BG door Shell zorgde voor overnamespeculatie in de Europese oliesector.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 500,32 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 765,61 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,6 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent.

Shell verliezer

Shell was de grootste verliezer in de AEX met een min van 2 procent in. Het Brits-Nederlandse olieconcern neemt BG Group over voor ruim 64 miljard euro. Het gecombineerde bedrijf is in marktwaarde twee keer zo groot als zijn Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten.

De prijs is aan de hoge kant, menen analisten van ING. Die denken dat beleggers in eerste instantie voorzichtig zullen reageren, maar voorzien ook positieve reacties op termijn ,,omdat de overname het groeimodel van Shell voor de komende tien jaar versterkt”.

De aankoop, die naar verwachting begin 2016 kan worden afgerond, geeft Shell toegang tot nieuwe gebieden als Brazilië en versterkt de activiteiten in diepwatervelden. Shell betaalt de overnamesom volgens ING voor circa 70 procent in aandelen Shell B. Dat zijn de in Londen genoteerde aandelen die wat het dividend betreft volgens Britse regels worden behandeld. Aandeelhouders BG kunnen er desgewenst ook voor kiezen om in de Nederlandse aandelen Shell A te worden uitbetaald.

Shell biedt deels in contanten en geeft daarnaast nieuwe aandelen uit. Die aandelenuitgifte betekent dat Shell’s winst over meer aandelen verdeeld moet worden en dat er per aandeel dus minder winst is. Deze verwatering is in principe negatief voor huidige aandeelhouders van Shell, wat de daling van de koers van Shell woensdagochtend kan verklaren.

Vanwege de relatief lage olie- en gasprijzen die de winst momenteel onder druk zetten, wil Shell nu echter niet teveel in contanten betalen. Maar beleggers wordt wel een worst voorgehouden: vanaf 2017 moeten de voordelen van de overname zo groot zijn dat Shell weer geld kan terugsluizen naar aandeelhouders.

Het aandeel BG maakte in Londen een koerssprong van 37 procent. Ook de andere grote Europese olieproducenten profiteerden van het overnamenieuws in de sector. BP werd in Londen ruim 3 procent meer waard. Het Franse Total steeg 1,3 procent en het Spaanse Repsol won 1,7 procent.

Fugro wint

In de Amsterdamse MidKap stond de dienstverlener aan de oliesector Fugro bovenaan met een winst van 3 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een verlies van ruim 7 procent. Beleggers reageerden op berichten in Braziliaanse media dat het schandaal rond Petrobras SBM 1,7 miljard dollar gaat kosten. Een woordvoerster van SBM sprak die berichten echter tegen.

In Parijs won Vivendi 0,6 procent. Het Franse mediaconcern overweegt volgens persbureau Reuters een overname van de Britse aanbieder van betaaltelevisie Sky (plus 1,4 procent). Renault steeg 0,2 procent. De Franse overheid breidt haar belang in de automaker uit in een poging het stemrecht binnen het bedrijf te beschermen.

De euro noteerde op 1,0870 dollar, tegen 1,0850 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 52,72 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 58,30 dollar per vat.

Bron:  ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl