De politieke crisis tussen de VS en Iran domineert wereldwijd het nieuws. Maar er is één groep die zich nog niet al te veel zorgen lijkt te maken: beleggers op de aandelenmarkt.

Het lijkt wel alsof beleggers de dreiging van een oorlog in de wind hebben geslagen in de nasleep van de Amerikaanse luchtaanval van vorige week. Daarbij werd de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani gedood en dat zorgde voor een escalatie van de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

De brede Amerikaanse aandelenindex S&P 500 noteerde woensdagmiddag vrijwel vlak, nadat Iran een dag eerder raketten had afgeschoten op militaire doelen in Iran.

In Amsterdam kwam de AEX-index woensdag nauwelijks in beweging. Kijk je terug vanaf de start van de Iraanse crisis, dan staat de AEX nog op ongeveer hetzelfde niveau als aan het begin van dit jaar.

Crisis Iran: beleggers proberen paniekreactie te vermijden

De ogenschijnlijke onverschilligheid van beleggers tijdens het meest recente tumult in het Midden-Oosten, heeft een reden.

Beleggers proberen ervoor te waken zich te laten meeslepen door de onrust. Bij onvoorspelbare situaties hebben ze geleerd te bepalen welke incidenten waarschijnlijk op zichzelf staand zijn en een paniekreactie te vermijden.

"Als 2019 ons iets geleerd heeft, dan is het dat je zo goed mogelijk moet proberen om je aan je plan te houden. Je moet je niet gek laten maken door krantenkoppen’, aldus analist Todd Sohn van adviesbureau Strateas tegen de Amerikaanse krant The Washington Post.

"Het is triest, maar ik vraag me af of we eraan gewend zijn geraakt. Ik vraag me af of de markt heeft geleerd dit soort incidenten in te calculeren."

Anderen zeggen dat veel beleggers recent een tijdperk van politieke en economische klappen hebben meegemaakt, waardoor ze beter zijn voorbereid op een nieuwe crisis. "Een deel van de relatieve rust kan psychologisch zijn. Veel beleggers hebben de beurs zien herstellen na de aanslagen van 11 september 2001 én na de grote financiële crisis van 2008. Dat waren ongetwijfeld de grootste geopolitieke en economische schokken van onze tijd", schrijft beleggingsstrateeg David Kelly van zakenbank JPMorgan in een rapport.

Kelly suggereert ook dat de Amerikaanse economie tegenwoordig minder kwetsbaar is voor drastische veranderingen in energieprijzen dan vroeger.

Stock market response to geopolitical events

Foto: Courtesy of LPL Financial

De prestaties van de aandelenmarkt na ingrijpende gebeurtenissen in de afgelopen twintig jaar vormen de basis voor de veerkracht van de beurs. Zo was de S&P-500 31 dagen na de aanslagen van 11 september alweer hersteld van de aanvankelijke daling.

Beleggingsstrateeg John Lynch van adviesbureau LPL Financial stelt in een marktanalyse dat dit niet het moment is om massaal aandelen te verkopen. Wel moeten beleggers letten op de gevolgen van de politieke crisis in het Midden-Oosten voor afzonderlijke sectoren zoals de energiebranche en de luchtvaart.

LEES OOK: De harde confrontatie tussen Trump en Iran…uitgelegd in 60 seconden