Nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt die geld aantrekken van beleggers, zien geen probleem met tophypotheken. Intussen worden huizenkopers door de lage rente onvoorzichtiger, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis.

Het gaat goed met de Nederlandse huizenmarkt. Prijzen stijgen weer en de rente is extreem laag.

De beschikbaarheid van financiering voor nieuwe hypotheken lijkt evenmin een probleem. Al is er wel een kloof tussen wat toezichthouders willen en wat er op de hypotheekmarkt gebeurt.

Nederland staat bekend om z’n tophypotheken: huizen worden gekocht met een relatief lage inbreng van eigen geld. Tijdens de kredietcrisis van de afgelopen jaren zijn veel huizen ‘onder water’ komen te staan, toen huizenprijzen daalden en eigenaren zagen dat de waarde van hun hypotheek boven de marktwaarde van de woning kwam te liggen.

Tophypotheken risico?

Toezichthouder De Nederlandsche Bank ziet tophypotheken als een ongezond financieel risico en wil huiseigenaren verplichten om bij de start een groter deel van de aankoop van de woning zelf te financieren.

De zogenoemde Loan-to-Value ratio moet, als het aan DNB ligt, naar maximaal 90 procent. Momenteel kun je nog 102 procent van de woningwaarde met een hypotheeklening financieren.

Nieuwe hypotheekaanbieders zoals Munt Hypotheken en Dynamic Credit merken echter op dat beleggers helemaal geen probleem hebben met Nederlandse tophypotheken. Deze aanbieders financieren hun hypotheekleningen door direct kapitaal aan te trekken van beleggers zoals pensioenfondsen.

"Ik denk dat er geen tekort is aan investeerders die Nederlandse hypotheken een goede belegging vinden", stelt Jeroen Looman van Munt Hypotheken tegenover Het Financieele Dagblad.

Volgens Daan Potjer van Dynamic Credit "willen beleggers die hoger ltv juist graag hebben", omdat ze dan ook een hogere rentevergoeding krijgen, zegt hij tegen het FD.

Belangrijk punt hierbij is dat wanbetalingen op Nederlandse hypotheken historisch relatief laag zijn en dat was ook zo tijdens de kredietcrisis. Bovendien kiezen veel huiseigenaren sinds 2013 voor een annuïtaire of lineaire hypotheek, waarbij ze meteen al beginnen met aflossen, omdat ze anders het recht op de hypotheekrenteaftrek verspelen.

Lage rente: huiseigenaar negeert risico's

Beleggers kampen momenteel met het probleem dat ze door het goedkoop-geldbeleid van de Europese Centrale Bank zeer weinig rendement halen op reguliere obligatieleningen. Nederlandse tophypotheken met een iets hogere rente, en een solide betalingshistorie, lijken dan een aantrekkelijk alternatief.

Aan de beleggingskant is dus sprake van een jacht op schaars rendement, in de veronderstelling dat de risico's te overzien zijn. Tegelijk lijken ook huizenkopers zich minder te bekommeren om de risico's van hypotheekleningen,  signaleert de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een peiling onder recente kopers.

De lage rente leidt volgens de VEH tot verhoogde koopdruk, "waardoor soms overhaaste beslissingen worden genomen. Hierdoor is er minder aandacht voor de risico's die aan een hypotheek verbonden zijn dan vier jaar geleden", zo meldt de belangenclub van huiseigenaren vrijdag.

Als voorbeeld noemt de VEH dat in 2012 20 procent van de huizenkopers zei geen rekening te houden met de gevolgen van werkloosheid voor de hypotheeklasten, terwijl dit bij de peiling van 2016 is gestegen naar 26 procent. Ook zegt 50 procent bij de berekening van maandlasten geen rekening te houden met toekomstige aflossing van studieschulden, terwijl dit in 2012 maar 31 procent was.

Wel is het besef dat gespaard moet worden voor de aankoop van een eigen woning redelijk hoog, blijkt uit de peiling. Van degenen die binnen een jaar een huis willen kopen zegt 83 procent bewust te sparen. Ook omdat de maximale hypotheekfinanciering nog iets gaat dalen tot 100 procent van de waarde van de woning in 2018.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl