ANALYSE – Nee durven zeggen en dingen niet doen kan een hoop ellende voorkomen. Dat geldt zeker ook voor beleggen. Door bepaalde zaken niet te doen tracht ik de kans op problemen gaandeweg te verkleinen.

Ik beleg bijvoorbeeld niet in bedrijven die sterk afhankelijk zijn van leverage (geleend geld), zoals bij banken het geval is. Het mijden van dergelijke beleggingen heeft ervoor gezorgd dat ik de kredietcrisis van 2008 en 2009 – toen met name bankaandelen fors onderuit gingen – zonder grote problemen ben doorgekomen.

Wat ik ook niet doe, is zelf beleggen met geleend geld. De forse koersdalingen aan het begin van de coronapandemie waren de doodsteek voor sommige beleggingsfondsen die juist wel met geleend geld belegden. Mijn eigen beleggingsportefeuille stond zeven maanden later alweer op een recordstand.

En meer recent waren het met name de aandelen van verliesgevende ‘groeibedrijven’ die in waarde gekelderd zijn. Ook hier gaat het weer om een categorie beleggingen waar ik zelf heel terughoudend mee ben. Dat is wellicht niet heel vreemd gelet op mijn voorkeur voor zogenoemde ‘compounders‘ onder de value-aandelen: bedrijven met goede vooruitzichten die continu waarde creëren.

Alles bij elkaar heb ik een 'don't'-lijstje van 20 items. Wellicht ben je het niet overal mee eens, maar dat is soms een kwestie van de stijl van beleggen waar je voor kiest. De volgende dingen doe ik niet:

# Ik beleg niet in bedrijven die ik niet begrijp.

# Ik beleg niet in verlieslatende bedrijven.

# Ik ga niet short (ik speculeer niet op koersdalingen).

# Ik beleg niet in IPO's (IPO staat voor Initial Public Offering: het moment dat een bedrijf naar de beurs gaat).

# Ik doe niet aan technische analyse (omdat het niet werk).

# Ik probeer aandelenmarkten niet te timen.

# Ik beleg niet in obligaties.

# Ik beleg niet in grondstoffen zoals olie, goud en zilver.

# Ik beleg niet in niet-beursgenoteerde bedrijven.

# Ik houd mij niet bezig met het 'handelen' in aandelen.

# Ik beleg niet in kunst, bitcoins, klassieke auto's, enzovoorts.

# Ik beleg niet in commodity-bedrijven (zoals staalfabrikanten).

# Ik maak geen gebruik van opties, futures en turbo's of soortgelijke producten.

# Ik houd de koersen van de bedrijven waarin ik wel beleg niet continu in de gaten.

# Ik koop geen aandelen zonder een inschatting van de intrinsieke waarde te maken.

# Ik staar mij niet blind op een benchmark.

# Ik doe niet aan overdiversificatie.

# Ik beleg niet met geleend geld.

# Ik dek valutarisico's niet af.

# Ik beleg niet in bedrijven waarbij leverage onvermijdelijk is (banken).


Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.