Wie vroeg begint, kan de twee belangrijkste voordelen van beleggen op de lange termijn optimaal benutten: tijd en rendement.

Als je langer belegt, kun je in doorsnee dan ook rekenen op een iets hoger gemiddeld rendement.

Business Insider berekent wat 1.000 euro kan opleveren op een termijn van 5 tot 50 jaar.

Geslaagd voor het eindexamen? Tijd om te gaan beleggen! Wellicht met wat geld van een bijbaantje of een schenking van je grootouders. Of iets breder gesteld: wie vroeg begint, kan de twee belangrijkste voordelen van beleggen op de lange termijn optimaal benutten: tijd en rendement.

Wat betreft de tijd geldt dat hoe langer je beleggingshorizon, des te langer kan vermogen renderen op de beurs, zodat het rente-op-rente-effect zijn werk beter kan doen.

Een tweede voordeel van een langere beleggingshorizon is dat je tussentijdse schommelingen op de beurs veel makkelijker kunt opvangen. Als je langer belegt, kun je in doorsnee dan ook rekenen op een iets hoger gemiddeld rendement.

Lees ook: Beleggen doe je op elke leeftijd weer anders: dit is een goede strategie als je 20, 30, 40, 50, 60 of gepensioneerd bent

Beleggen met €1.000 gedurende 5 tot 50 jaar

Hoe krachtig dit effect kan zijn, illustreren we aan de hand van een paar voorbeelden, waarin we het dubbele voordeel van het verlengen van de tijdshorizon laten zien.

Stel je bent 18 jaar (of ouder) en hebt 1.000 euro die je in een breed indexfonds voor aandelen steekt. Hoe dit bedrag rendeert, hangt nu vooral af van de beleggingstermijn.

Hieronder tonen we een paar mogelijke scenario's, waarbij per tijdsperiode het gemiddelde jaarlijkse rendement wat hoger wordt ingeschat.

Bij 5 jaar beleggen gaan we uit van gemiddeld 4,5 procent rendement per jaar, bij 50 jaar beleggen van gemiddeld 8 procent per jaar. Voor de eenvoud werken we met nettorendementen, waarbij al rekening is gehouden met beleggingskosten en eventueel de vermogensbelasting in box 3.

Wat gebeurt er nu als je 1.000 euro inzet op basis van deze scenario's? Dat is te zien in de onderstaande grafiek:

Als je de 1.000 euro 5 jaar tegen gemiddeld 4,5 procent per jaar laat renderen, kom je uit op 1.246 euro. Je hebt dus bijna 250 euro verdiend. Vergeleken met een spaarrekening die bijna niets oplevert is dat helemaal niet slecht, maar in absolute zin gaat het niet om een enorm bedrag.

Heb je de 1.000 euro 10 jaar tegen 5 procent per jaar laten aangroeien, dan zit je op 1.629 euro. Ook prima, maar nog steeds niet heel indrukwekkend.

De grote winst boek je bij de lange beleggingsperioden van 40 en 50 jaar. In het laatste geval is de 1.000 euro die je als 18-jarige in een breed beleggingsfonds hebt gestopt aangegroeid tot bijna 47.000 euro! Dat kan een aardige aanvulling zijn op je pensioen.

Lees meer over beleggen voor je pensioen: