Je staat er niet bij stil, maar veel dingen in je dagelijks leven worden een stuk makkelijker gemaakt door Nederlandse techbedrijven.

Het is bijvoorbeeld mede aan betaalplatform Adyen te danken dat je via je smartphone razendsnel online kunt shoppen. En zonder de technologie van halfgeleiderspecialist ASML zou die smartphone een stuk minder veelzijdig en handzaam zijn.

De afgelopen twaalf maanden steeg de koers van deze twee aandelen met ruim 75 procent. En dus leeft misschien bij jou de vraag: in investeren of niet?

Advertisement

Sinds eind 2018 komt dat rendement zelfs op bijna 300 procent voor Adyen en meer dan 240 procent voor ASML. Dus elke 10 euro die je ruim twee jaar geleden in deze techtoppers belegde, is inmiddels uitgegroeid tot 30 euro of 24 euro.

En wie zo slim is om met eToro te beleggen, raakt bovendien niets van zijn rendement kwijt aan transactiekosten. Zij bieden aandelen aan tegen nul procent commissie.

Zo dominant is ASML

Elk jaar worden er honderden miljoenen halfgeleiders – ook wel chips genoemd – gemaakt door bedrijven zoals Intel en Samsung met de apparaten van het bedrijf uit Veldhoven. ASML heeft ruim 60 procent van de markt voor chipmachines in handen.

In het topsegment is de onderneming pas echt dominant. ASML is de enige partij wereldwijd die zogeheten EUV-machines verkoopt.

Lees ook op Business Insider

Met deze nieuwe generatie chipmakers is het mogelijk om nog meer lijntjes op een chip te zetten dan ooit tevoren. Hierdoor worden die chips sneller, kleiner en krachtiger. Dat geldt ook voor de apparaten waar deze chips in verwerkt worden.

De overeenkomst tussen Adyen en ASML

Aangezien de chipverkopen stevig in de lift zitten en de marktpositie van ASML ongeveer even dominant is als die van Google op het vlak van internetadvertenties, is het geen wonder dat de – door financieel persbureau Reuters – verzamelde schattingen van analisten voorspellen dat de winst tussen 2020 en 2022 met bijna de helft gaat stijgen.

Hoewel Adyen nog niet zo’n stevige marktpositie heeft als ASML zijn er volop overeenkomsten. Ook Adyen innoveert snel en groeit hard, zowel qua omzet als operationele winst.

Uiteraard is er geen garantie dat de koersen van ASML en Adyen ook in de toekomst blijven stijgen. Beide aandelen zijn relatief hoog gewaardeerd, omdat de koersen in de afgelopen jaren nog sneller stegen dan de winsten.

Op basis van de behaalde winst over het afgelopen jaar betalen beleggers gemiddeld 58 keer de winst voor ASML en 340 keer de historische winst bij Adyen, aldus Yahoo Finance.

Een hoge waardering staat een verdere koersstijging niet per se in de weg, maar de ervaring leert dat een aandeel wel kwetsbaarder is op het moment dat bedrijven niet aan de hoge verwachtingen van beleggers voldoen.

Andere Nederlandse techtoppers

eToro biedt de mogelijkheid om op het Damrak te beleggen in tal van bedrijven uit de technologiesector, want er is wat dit betreft meer keuze dan alleen Adyen en ASML.

Zo zijn er op Euronext Amsterdam naast deze twee AEX-fondsen nog tientallen andere bedrijven uit de technologiehoek waar je in kunt beleggen. Daarbij is het wel zaak om je als belegger goed te verdiepen in zowel de kansen als de risico’s van beursgenoteerde ondernemingen.

Met een beleggingsrekening van eToro krijg je in ieder geval de mogelijkheid om zonder transactiekosten een keuze te maken voor de aandelen die je het meest aantrekkelijk vindt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met eToro.

Uw kapitaal is in gevaar. Beleggen brengt risico’s mee waarbij u verlies kunt lijden op uw inleg. Ga voor informatie over vergoedingen die van toepassing kunnen zijn naar www.etoro.com/trading/fees

Dit artikel is marketingcommunicatie en mag niet worden opgevat als een beleggingsadvies, een persoonlijke aanbeveling of een aanbod of een verzoek om financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Dit materiaal is opgesteld zonder rekening te houden met de beleggingsdoelstellingen of de financiële situatie van de ontvanger en is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire vereisten ter bevordering van onafhankelijk onderzoek. Verwijzingen naar vroegere of toekomstige prestaties van een financieel instrument, een index of een pakketbeleggingsproduct zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten en mogen ook niet als zodanig worden beschouwd. eToro doet geen uitspraken over, en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid van de inhoud van deze publicatie, die is opgesteld aan de hand van openbaar beschikbare informatie.