De klassieke beleggingsportefeuille met 60 procent aandelen en 40 procent obligaties is aan revisie toe, zo stelt een beleggingsstrateeg van zakenbank Goldman Sachs.

“Dit type portefeuille gaat het minder goed doen als je kijkt naar de verhouding tussen risico en rendement”, zei beleggingsstrateeg Christian Mueller-Glissmann onlangs in de podcast ‘Goldman Sachs Exchanges’.

In de afgelopen twintig jaar waren de omstandigheden op de beurs juist ideaal voor een portefeuille met 60 procent aandelen en 40 procent obligaties. Aandelen hadden de wind in de rug en dalende rentes zorgden voor gestaag stijgende obligatiekoersen.

Maar de komende tien jaar ziet het beursklimaat er naar verwachting anders uit. Hogere inflatie, zwakkere economische groei en druk op de consumptieve uitgaven en bedrijfswinsten, creëren een andere situatie, aldus de beursstrateeg.

Mueller-Glissmann noemde in de podcast diverse alternatieven, waaronder goud. "Goud heeft zich de afgelopen tijd bewezen als veilige haven en biedt diversificatie om risico's te spreiden."

De strateeg van Goldman Sachs wees ook op investeringen in niet-beursgenoteerde beleggingen. Verder toonde Mueller-Glissmann zich positief over aandelen van kwalitatief sterke bedrijven met een solide financiële positie, Ook suggereerde hij dat beleggers het gebruik van opties kunnen overwegen om zich in te dekken tegen het risico van sterke koersdalingen.

Aandelenmarkten houden zich dit jaar behoorlijk goed, ondanks de dreiging van een recessie in de VS en een reeks renteverhogingen van centrale banken. Veel beursexperts wijzen er echter op dat de beurs zwaar leunt op een handjevol grote technologieaandelen, die mede profiteren van de hype rond artificial intelligence.

Mueller-Glissmann lijkt te suggereren dat gegeven de vele onzekerheden op de beurs, het niet onverstandig kan zijn om risico's enigszins te spreiden met alternatieve beleggingen.

LEES OOK: Beurs krijgt geen genoeg van hype rond artificial intelligence: Nasdaq in sterke, opwaartse technische trend