• Vroeg beginnen met beleggen loont, omdat je profiteert van het rente-op-rente-effect.
  • Help je kind om succesvol te worden door periodiek in te leggen, te spreiden en hem of haar bij je eigen beleggingen te betrekken.
  • Ook belangrijk: laat je kind van fouten leren.

Nog nooit eerder in deze eeuw is het aantal particuliere beleggers zo fors gestegen als afgelopen jaar, zo blijkt uit een jaarlijks beleggingsonderzoek door peilingbureau Kantar. In totaal zijn er nu 1,75 miljoen huishoudens actief op de beurs: 17 procent meer dan een jaar eerder.

Onder de nieuwkomers zitten relatief veel jongeren. Uit onderzoek van financiële toezichthouder AFM komt een vergelijkbaar beeld naar voren: meer dan de helft van de startende beleggers is tussen de 18 en 34 jaar oud.

Dat jongeren de beurs ontdekken komt vooral door de lage spaarrente. Deze bedraagt nu gemiddeld 0,07 procent en dat is een stuk lager dan de huidige inflatie van 1,9 procent.

Hierdoor wordt spaargeld steeds minder waard. Om je een idee te geven van de impact hiervan: wie 1.000 euro parkeert op een spaarrekening, ziet – als we uitgaan van de huidige situatie – de waarde ervan na tien jaar slinken tot 831 euro.

Kies je er echter voor om dit geld in aandelen te stoppen, dan groeit het spaarpotje in diezelfde periode naar verwachting aan tot 1.629 euro, als je uitgaat van een gemiddeld jaarlijks rendement van 5 procent na aftrek van inflatie. Dat is dus bijna dubbel zoveel.

Instappen na de coronacrash

Ook de coronacrisis speelt een rol. Jongeren zitten veel meer thuis en hebben dus ook meer tijd om zich in beleggen te verdiepen. Bovendien zagen veel jongeren de coronacrash van februari 2020 als een uitgelezen kans om in te stappen.

Verder is beleggen de laatste jaren een stuk toegankelijker geworden. Er zijn diverse apps beschikbaar waarmee je eenvoudig en voordelig aan de slag kunt.

Voorheen moest je de beursorderlijn bellen om een aankoop te kunnen doen; nu heb je al met een paar kliks aandelen Tesla in handen. En je bent dankzij internet ook nog eens veel beter geïnformeerd dan voorheen.

Grotere eigen verantwoordelijkheid

Voor veel jongeren speelt ook nog een ander aspect mee. Ze zien dat de overheid steeds meer verantwoordelijkheid neerlegt bij burgers voor hun financiën.

Zo is de hoogte van onze pensioenen nu niet langer gegarandeerd en kun je beduidend minder lenen voor de aankoop van een huis. Hierdoor is het eigenlijk een must om zelf vermogen op te bouwen.

Vroeg beginnen met beleggen loont

Dat meer jongeren zelf beleggen, is geen slechte ontwikkeling. Vroeg beginnen loont namelijk. Als je op je achttiende 1.000 euro inlegt en daarmee een rendement behaalt van 5 procent per jaar, is dat na veertig jaar uitgegroeid tot ruim 7.000 euro. Je inleg gaat dus zeven keer over de kop. Start je twintig jaar later, dan is dat een stuk lager: 2.653 euro.

Dit komt omdat je profiteert van het rente-op-rente-effect, waarbij je je beleggingswinsten herbelegt. Bovendien heb je langer de tijd om je beleggingspot te laten herstellen van beurscrashes.

Het is dus verstandig om je kind te stimuleren om te gaan beleggen. Maar hoe pak je dat nu concreet aan?

Het begint met zakgeld

De eerste stap zet je door je kind zakgeld te geven. Hiermee kun je het best beginnen rond groep 3 als je kind leert tellen en rekenen en een besef van tijd ontwikkelt; belangrijke factoren bij sparen.

Stel samen met je kind een spaardoel op en leer hem of haar dat het tijd en discipline vergt om dat doel te bereiken.

In de puberteit kun je je kind voorzichtig introduceren in beleggen. Je kunt dan uitleggen dat er meer manieren zijn om rendement te maken en je financiële doelen te halen.

Vertel dat je met een aandeel een stukje van een bedrijf koopt en zo mede-eigenaar kunt worden van bijvoorbeeld Coca-Cola, Shell, Unilever (onder andere Magnum-ijsjes), Ahold Delhaize (Bol.com en Albert Heijn) of Nike.

Leg ook uit hoe je daar geld mee kunt verdienen, omdat het bedrijf meer waard wordt en/of omdat de onderneming een deel van de winst uitkeert aan de aandeelhouders.

Wijs op de risico's

Vertel uiteraard ook over de risico’s en de verschillen met spaargeld: je kind kan zijn inleg gedeeltelijk of zelfs volledig verliezen.

Heeft je kind een bijbaan, dan kun je dat risico concreet maken door bijvoorbeeld voor te rekenen dat als hij 200 euro inlegt en de koers met 20 procent omlaag dendert, hij zeventien uur vakken moet vullen in de supermarkt om dat verlies terug te verdienen. Zo ontwikkelt je zoon of dochter gevoel voor de waarde van geld en risico’s.

Je kunt ook overwegen om je kind een virtuele portefeuille te laten beheren. Hij of zijn leert dan welke zaken belangrijk zijn bij de selectie van aandelen. Heeft je kind de smaak te pakken, dan kun je met een deel van zijn spaargeld namens hem of haar alvast wat aandelen kopen.

Start met kleine bedragen

Is je kind 18 en daarmee officieel volwassen, dan kan hij of zij zelfstandig aan de slag. Het is verstandig om met kleine bedragen te beginnen. Sowieso moet je nooit beleggen met bedragen die je eigenlijk niet kunt missen, gezien de risico’s. Daarnaast krijgt je kind bij een kleine inleg de gelegenheid om fouten te maken zonder dat het serieuze consequenties heeft.

Laat je kind wel vrij in zijn of haar beleggingskeuzes. De grootste belemmering bij financiële onafhankelijkheid zijn ‘curling-ouders’ die hun kind voor elke tegenslag willen behoeden. Geef je kind dus de kans om fouten te maken en ervan te leren.

Bij beleggen met kleinere bedragen is het wel belangrijk goed te letten op de transactiekosten, want die hebben dan relatief veel invloed op het rendement.

Lees ook: Brokeronderzoek 2021 van de VEB: felle concurrentie op prijs, maar beleggers lopen ook tegen grote inhoudelijke verschillen aan

Vertel over je eigen zeperds

Beleg je zelf ook, betrek je kind dan bij je eigen beleggingen. Leg uit waarom je voor bepaalde aandelen of beleggingsfondsen kiest, wat de kosten zijn en de opbrengsten.

Maak je kinderen ook deelgenoot van eventuele beleggingsverliezen. Op feestjes en via sociale media hoor je alleen de succesverhalen. Zeperds blijven vaak verborgen, terwijl inherent aan beleggen is dat je ook weleens je neus stoot.

Of je een goede beleggingskeuze maakt, hangt grotendeels af van de informatie die je tot je neemt. Wijs je kind daarom op betrouwbare websites.

Bedenk wel dat jongeren andere informatiebronnen gebruiken dan ouderen. Zo wijst recent onderzoek onder 1.013 Nederlandse beleggers, in opdracht van BUX, uit dat bijna een op de vijf jongeren zijn beleggingskennis betrekt bij financiële influencers.

Influencers

Aan keuze is er geen gebrek, meent CEO Yorick Naeff van beleggingsapp BUX. “Er zijn veel financiële influencers actief op sociale media; allemaal met een eigen strategie, focusgebied en doelgroep”, zo licht hij toe. "Wij merken bijvoorbeeld dat veel vrouwelijke beleggers affiniteit hebben met het platform Fire For Women. Hier deelt Puck Landewé haar weg naar financiële onafhankelijkheid, waarbij beleggen een grote rol speelt.”

Lees meer: Puck Landewé kan voor haar 40ste met pensioen – deze 5 tips heeft ze voor anderen die sneller financieel onafhankelijk willen worden

Kennis opdoen via een influencer hoeft geen probleem te zijn, maar Naeff waarschuwt er wel voor dat het verschil in kwaliteit vrij groot is. Hij adviseert dan ook om goed te kijken hoeveel ervaring de influencer precies heeft en wat zijn exacte doel is. “Vaak worden influencers betaald om een bepaald platform aan te prijzen.”

Ook is het volgens hem goed om je ervan bewust te zijn dat er vaak informatie wordt verkondigd waarbij beleggen wordt verpakt als iets waarmee je snel rijk wordt, of waarmee je zeer hoge rendementen op zeer korte termijn kan behalen. “Terwijl het daar bij beleggen niet om draait. Beleggen doe je namelijk voor de langere termijn; anders ben je aan het speculeren”, aldus Naeff,

Om succesvol te kunnen zijn met beleggen, is het zaak om je kind de basisprincipes van beleggen bij te brengen. We zetten er vier voor je op een rij:

1. Beleg niet met het hele vermogen

Druk je kind op het hart om niet met zijn hele vermogen te beleggen, gezien de risico’s.

2. … en alleen met geld dat je langere tijd kunt missen

Leg hem of haar uit dat je alleen moet beleggen met geld dat je minimaal vijf jaar kunt missen, zodat er een grotere kans is om eventuele beleggingsverliezen goed te maken.

3. Niet alle eieren in één mandje

Om te voorkomen dat één verkeerde gok desastreus uitpakt, is het verstandig om niet het geld in één bedrijf te stoppen, maar de kansen te spreiden over meerdere aandelen. Actieve beleggingsfondsen en indextrackers (ETF’s) zijn een weinig spannende, maar wel effectieve manier om een breed gespreide aandelenportefeuille te krijgen.

4. Leg periodiek in

Wie de risico’s wil dempen, doet er verstandig om niet in één keer een groot bedrag in te leggen, maar periodiek kleinere beetjes. “Historisch gezien is de beste manier van beleggen door periodiek een vast bedrag te investeren in een gespreid portfolio", zegt Naeff. "Dit wordt ook wel dollar-cost averaging genoemd.”

[activecampaign form=24]

Lees meer over beleggen: