De kans is groot dat je dit artikel leest op een smartphone. En dat je straks doorklikt naar Facebook, of een zoekopdracht invoert via Google. De grote technologiebedrijven spelen op allerlei manieren een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Maar ze kunnen ook een grote rol spelen in je financiële leven.

Advertisement

De aandelen van deze ondernemingen waren de afgelopen jaren namelijk interessante beleggingen. Een aandeel Apple is sinds 2010 bijvoorbeeld tien keer zoveel waard geworden. En de koers van Amazon is in die periode zelfs omhoog geschoten van minder dan 200 dollar tot meer dan 3.000 dollar.

Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst. Een aandeel kan altijd dalen. Hoe je met eToro kunt inspelen op dit soort koersbewegingen, lees je hieronder.

Wat gaat er schuil achter die toprendementen?

Achter de indrukwekkende beursprestaties, gaan ijzersterke marktposities schuil. Dankzij een technologische voorsprong en een sterke merknaam zijn de bedrijven binnen hun sector zo groot geworden, dat het voor concurrenten bijna onmogelijk is om daar nog tegenop te boksen. En als er een uitdager komt met veelbelovende innovatie of een andere slimme vondst, wordt die simpelweg opgekocht voor het echt een bedreiging wordt.

Google heeft bijvoorbeeld YouTube gekocht voordat deze nieuwsdienst op eigen kracht groot werd. En Facebook deed een paar jaar later hetzelfde bij Instagram. De bedrijven profiteren slim van een vliegwieleffect. Dankzij enorme winsten kunnen ze makkelijk een grote overname doen. En door die overnames maken ze vaak nog meer winst.

Zijn er ook bedreigingen voor de groei van deze bedrijven?

Het is lastig te voorspellen hoeveel groter de topbedrijven gaan worden. Wanneer komt het kantelpunt? Er is altijd een kans dat gebruikers overstappen naar nieuwe diensten of producten en het aandeel in waarde daalt. Maar de laatste tijd trekt vooral de opstelling van toezichthouders de aandacht.

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van Justitie een rechtszaak aangespannen tegen het moederconcern van Google: Alphabet. Het bedrijf zou concurrenten op oneerlijke wijze buitenspel hebben gezet. Facebook staat ook al onder druk.

Lees ook op Business Insider

Betekent dit per definitie dat het aandeel van een bedrijf gaat dalen? Nee. Ongeveer twintig jaar geleden werd Microsoft door toezichthouders gedwongen om de ijzeren greep op de markt voor internetbrowsers los te laten. Dat betekende bepaald niet het einde voor het bedrijf. De onderneming schakelde slim over naar andere software en cloud-diensten. Microsoft maakt een winst van bijna 50 miljard dollar per jaar en is op de beurs ruim 1.500 miljard dollar waard. Dat is bijna tien keer zoveel als eind 2000. Maar: het bedrijf kende tussendoor ook diepe dalen.

Hoe kun je in topbedrijven beleggen?

Het is makkelijker om mee te liften op de groei van de topbedrijven dan je misschien zou denken. Maar let op, resultaten uit het verleden bieden nog altijd geen garanties voor de toekomst.

Met een beleggingsrekening bij eToro handel je via je smartphone of computer razendsnel in honderden aandelen op alle grote aandelenmarkten. Binnen een paar seconden kun je aandelen Apple kopen in New York, of aandelen Alibaba in Hongkong.

En het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld Adyen of ASML te kopen aan de Amsterdamse effectenbeurs. Een groot voordeel van eToro is dat je daarbij geen transactiekosten betaalt. Bovendien kun je ook handelen in ETF’s, valuta’s, grondstoffen en nog veel meer. Het is dan ook geen wonder dat al meer dan 15 miljoen beleggers wereldwijd beleggen via het platform.

Moet ik zelf koersen en het beursnieuws volgen?

Je kunt zelf jaarverslagen gaan doorpluizen en je verdiepen in alle ins en outs van een bedrijf. Dat is super, maar kost veel tijd. Bovendien moet je ook al het nieuws goed volgen als je eenmaal een aandeel hebt gekocht. Want je wilt er niet te laat achter komen als een onderneming het wat lastig krijgt. Of als een ander aandeel mogelijk toch betere kansen biedt.

Het goede nieuws is dat er op de website van eToro veel nieuwsberichten en scherpe analyses te vinden zijn. Via de dienst CopyTrader kopieer je automatisch alle transacties van ervaren handelaren. Zodra je een beleggers hebt gekozen met een strategie die jou aanspreekt, selecteer je de optie CopyTrader. Vervolgens worden alle koop- of verkooporder van die specialist ook uitgevoerd voor jouw beleggingsportefeuille. Helemaal gratis.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met eToro.

DISCLAIMER:

Uw kapitaal loopt risico. Beleggen brengt risico’s mee waarbij u verlies kunt lijden op uw inleg. Ga voor informatie over vergoedingen die van toepassing kunnen zijn naar www.etoro.com/trading/fees

Dit artikel is marketingcommunicatie en mag niet worden opgevat als een beleggingsadvies, een persoonlijke aanbeveling of een aanbod of een verzoek om financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Dit materiaal is opgesteld zonder rekening te houden met de beleggingsdoelstellingen of de financiële situatie van de ontvanger en is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire vereisten ter bevordering van onafhankelijk onderzoek. Verwijzingen naar vroegere of toekomstige prestaties van een financieel instrument, een index of een pakketbeleggingsproduct zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten en mogen ook niet als zodanig worden beschouwd. eToro doet geen uitspraken over, en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid van de inhoud van deze publicatie, die is opgesteld aan de hand van openbaar beschikbare informatie.