Het lijkt zo makkelijk. Wie in maart vorig jaar voor minder dan honderd dollar een aandeel Tesla kocht, had aan het begin van dit jaar een winst geboekt van meer dan zevenhonderd procent.

Beleggers die wat later instapten, ontdekten op pijnlijke wijze dat je even makkelijk geld kunt verliezen als verdienen met bekende hypeaandelen. Binnen een paar weken ging de beurskoers van Tesla met meer dan dertig procent omlaag. De vraag is dan ook: kun je slim omgaan met dit soort gehypte aandelen en hoe dan?

Advertisement

Liever slim kopiëren dan alles zelf bedenken

In plaats van zelf van alles te proberen, is het een goed idee om te kijken hoe andere beleggers hiermee omspringen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Mantas Dabkevicius, die vorig jaar een rendement boekte van maar liefst 74,9 procent. Dat deed hij door goed de bedrijven door te lichten voordat hij erin belegde.

Uiteraard hoef je nu niet meteen in de jaarcijfers te duiken om te beoordelen of Tesla, Nikola en Snowflake meer waard zijn dan de huidige beurskoers. Je kunt dat ook overlaten aan Mantas, door simpelweg zijn portefeuille bij eToro te kopiëren via Copytrader. Of je kijkt hoe beleggingsspecialisten over een aandeel denken.

Wat betreft Tesla was het bijvoorbeeld verstandig geweest om het advies van Beleggers Belangen-analist Jeff Thijssen op te volgen. Hij raadde beleggers tijdens de koersbodem in maart 2020 aan om het aandeel te kopen. En in januari gaf hij het advies om de winst te verzilveren, vlak voordat de koers een glijvlucht inzette. De grote koersschommelingen bij Tesla zijn typerend voor bedrijven die heel snel groeien in een nog jonge markt. Het is voor beleggers namelijk heel lastig inschatten hoe groot die markt uiteindelijk wordt en hoe sterk de marktpositie van een bedrijf dan is. Elk nieuwsbericht kan een aanwijzing bevatten op basis waarvan de toekomstverwachtingen flink bijgesteld kunnen worden. Daarom reageert de beurskoers heftiger dan bij aandelen uit een volwassen sector zoals de bankindustrie, waar de kaarten geschud zijn.

Concurrentie en software

In het geval van Tesla hebben onder meer berichten over concurrentie uit China en de voortgang de bouw van nieuwe fabrieken veel invloed op het aandeel. Daar komen bovendien steeds andere zaken bij. Begin maart vestigden analisten van de Zwitserse zakenbank UBS bijvoorbeeld de aandacht op de software die Tesla ontwikkelt.

Volgens de analisten levert de verkoop van licenties aan andere autofabrikanten die de software ook willen gebruiken, in de toekomst misschien nog wel meer op dan de verkoop van elektrische auto’s. UBS maakte van de gelegenheid gebruik om een koersdoel van 730 dollar op het aandeel te plakken.

Tesla heeft het rijk echter niet alleen. Behalve tegen automakers in China, moet de onderneming ook opboksen tegen Nikola. De onderneming is nog niet zo ver als Tesla, maart trok in juni vorig jaar wel de aandacht toen de koers binnen een paar dagen van 30 naar bijna 100 dollar schoot. Sindsdien is het aandeel echter flink gedaald, onder meer doordat het bedrijf van fraude werd beschuldigd. Maar eerder dit jaar vielen de financiële cijfers juist weer wat mee.

In andere groeisectoren kunnen de koersen net zo hard schommelen als bij bouwers van elektrische auto’s. Een goed voorbeeld is Snowflake, dat diensten levert waarmee bedrijven hun werknemers veilig in de cloud kunnen laten werken. Dat is heel handig tijdens een lockdown, maar na een koersexplosie van vijftig procent in de herfst, is het aandeel nu weer terug op het niveau van vorig jaar.

Voordelig handelen

Beleggers die positie kiezen in dit soort hypeaandelen, doen er overigens goed aan om twee tactieken van Mantas Dabkevicius over te nemen. Hij verdeelt zijn geld over een groot aantal aandelen, zodat een tegenvaller bij één bedrijf niet meteen tot een groot verlies leidt.

Bij eToro is dat een stuk voordeliger dan je zou denken. De broker rekent namelijk geen transactiekosten. Met de mogelijkheid om gratis in aandelen te handelen, wordt het een stuk leuker om in te spelen op de koersschommelingen van onder meer Tesla, Nikola en Snowflake.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met eToro.

DISCLAIMER:

Uw kapitaal loopt risico. Beleggen brengt risico’s mee waarbij u verlies kunt lijden op uw inleg. Ga voor informatie over vergoedingen die van toepassing kunnen zijn naar www.etoro.com/trading/fees