ANALYSE – De omstandigheden waar bedrijven mee te maken hebben, schommelen vaak tussen vrij goed en niet zo goed. Beleggers waarderen aandelen – van dezelfde bedrijven (!) – echter alsof de omstandigheden zouden fluctueren tussen fantastisch en dramatisch.

Scherpe koersdalingen, zoals ook de laatste tijd het geval, vormen een emotionele beproeving voor beleggers. Het beursjaar 2018 leverde bijvoorbeeld een verlies van ruim 10 procent op voor de Amsterdamse AEX-index.

Lees ook: Vergeet de AEX – dat wordt toch niks, als je serieus wil beleggen

Beurs in 2019: een berg aan zorgen

De economische situatie nu is eigenlijk niet eens zo anders dan die van een paar maanden geleden, toen aandelen een stuk hoger stonden. Waar beleggers toen nauwelijks risico’s zagen (dat is juist een risico!) is er nu sprake van een berg aan zorgen.

Zorgen over de economische groei, over de bedrijfswinsten, over het beleid van de centrale banken en over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

De zogeheten berg der zorgen bestaat verder uit onder meer onzekerheid rondom de Brexit, Italiaanse begrotingsperikelen en de sociale onrust in Frankrijk. En wellicht dat inmiddels ook het scherpe fluctueren van de aandelenmarkten zelf aan de berg van zorgen kan worden toegerekend.

Op de beurs kan het stoplicht ieder moment van groen in rood veranderen, zonder op oranje te staan.

Lees ook op Business Insider

Ik weet niet of aandelen het komende jaar zullen stijgen of dalen, laat staan wat er op nog kortere termijn gebeurt. Maar de aanzienlijke berg van zorgen, aantrekkelijke waarderingen en recordbedragen besteed aan de inkoop van eigen aandelen stemmen mij eerder optimistisch dan pessimistisch.

Wat te doen?

Wanneer aandelenmarkten sterk dalen, zoals recent,  doen beleggers er volgens topbelegger Warren Buffett verstandig aan een aantal regels uit het gedicht “If…” van de Britse dichter Rudyard Kipling (1865 -1936) te lezen, zo stelt hij in zijn meest recente jaarverslag:

If…

If you can keep your head when all about you are losing theirs…
If you can wait and not be tired by waiting…
If you can think – and not make thoughts your aim…
If you can trust yourself when all men doubt you…
Yours is the Earth and everything that’s in it.

Een mooie gedachte voor het beleggingsjaar 2019!

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.