ANALYSE – Zo’n vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders in Nederland hebben onlangs hun handtekening gezet onder het Klimaatakkoord om hiermee een bijdrage te leveren aan het klimaatakkoord van Parijs. Zij zullen de klimaatdoelstellingen toepassen op hun investeringen, beleggingen en uitgezette leningen, maar ook hun klanten aanzetten tot verduurzaming.

Ook particuliere beleggers kunnen er niet meer omheen. Onderwerpen zoals de uitstoot van stikstof en stakende milieuactivisten zijn erg actueel, maar ook berichten over fraude, corruptie en de uitbuiting van mensen vullen ons dagelijks nieuws. Steeds meer mensen zijn bereid hier iets aan te doen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf, is daarom ook een passend uitspraak die goed bij duurzaam beleggen past. Indien je als belegger je steentje wil bijdragen aan een betere wereld, heb je verschillende mogelijkheden.

Duurzaam beleggen: verschillende maatstaven

Duurzame beleggers houden bij hun beleggingsbeslissingen rekening met overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur. Vaak wordt hiervoor de term ESG-criteria gebruikt: Environmental, Social and Governance.

Afhankelijk van je motivatie en persoonlijke waarden kun je kiezen uit verschillende gradaties duurzaam beleggen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ESG, SRI (Socially Responsible Investing) of impactbeleggen.

Hoe beter een bedrijf scoort op zaken zoals milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur, hoe hoger de ESG-score van het bedrijf. Hierop kun je bedrijven selecteren.

De SRI-richtlijnen gaan een stuk verder dan de ESG-score. Bedrijven met controversiële producten en activiteiten worden uitgesloten om in te beleggen en alleen de bedrijven met de hoogste ESG-score komen door de ballotage.

Bij impactbeleggen investeer je in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke oplossingen zoals een goede gezondheidszorg, duurzame energie en klimaatverandering. Het rendement is hierbij van minder belang dan de maatschappelijke impact.

Duurzame criteria steeds belangrijker voor grote beleggers

De afgelopen decennia heeft duurzaam beleggen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ongeveer 30 biljoen dollar op een totaal van circa 80 biljoen dollar beheerd vermogen wordt tegenwoordig op een duurzame manier belegd.

Zoals ik al eerder aangaf, komt het grootse deel hiervan op conto van de institutionele beleggers. Dat echter ook steeds meer particuliere beleggers in de toekomst duurzaam zullen gaan beleggen, bewijst een onderzoek van UBS naar de populariteit van duurzaam beleggen onder onze jongste generatie en vrouwen.

Van de millennials (geboren tussen 1980-2000) heeft 85 procent (veel) interesse in duurzaam beleggen, ten opzichte van de 28 procent bij de babyboomgeneratie (1945-1960). Ook geeft 88 procent van de vrouwen aan het liefst te willen investeren in bedrijven die een positieve maatschappelijke invloed hebben.

Duurzaam hoeft niet te koste te gaan van rendement

Ondanks de groei en de populariteit bestaan er nog veel misvattingen over duurzaam beleggen. De belangrijkste misvatting is wel dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement. Alhoewel dit voer is voor discussie, en afhankelijk is van het type investering of periode, presteren duurzame indices in ieder geval niet slechter dan conventionele indices.

Duurzame bedrijven presteren over het algemeen vaak beter doordat zij innovatiever zijn en beter in staat zijn om talentvolle medewerkers te werven en te behouden. Ook is de beurskoers minder onderhevig aan schommelingen door een beter risicomanagement en betere bedrijfsnormen waardoor ze minder betrokken zijn bij incidenten of schandalen.

Het selecteren van de meest duurzame bedrijven kan best ingewikkeld zijn en hiervoor zal je als belegger behoorlijk wat research moeten doen. Gelukkig zijn er data- en onderzoeksbedrijven die dit werk al hebben gedaan en de verschillende bedrijven een duurzaamheidsscore geven.

Beleggen met duurzame ETFs

Indien je kiest voor gemak en meer spreiding, dan kun je ook speciale duurzame beleggingsfondsen of duurzame ETFs kopen die de selectie al voor jou maken. De duurzame ETF zal een index volgen waarop de eerdergenoemde uitsluitings- en/of selectiecriteria van ESG en SRI worden toegepast.

In vergelijking tot een conventionele index zal je merken dat in het geval van de ESG-index slechts tientallen tot soms honderden aandelen niet worden opgenomen. Bij de SRI-index dit kan oplopen tot wel 75 procent van de aandelen die niet wordt opgenomen.

Als je de voor de brede MSCI USA Index voor Amerikaanse aandelen kijkt naar de standaardversie en verschillende duurzame varianten, valt op dat bij het gemiddelde rendement over 10 jaar de conventionele index iets beter presteert, maar dat op kortere termijn de strengere SRI-index beter presteert. Het risico uitgedrukt in standaarddeviatie verschilt nauwelijks.

Dat ook duurzaam beleggen in ETFs snel groeit, is te merken aan het aantal duurzame ETFs dat nu beschikbaar is. Enkele jaren geleden was het aanbod nog maar zeer beperkt, maar tegenwoordig komen de ETF-aanbieders bijna maandelijks met nieuwe ETFs op de markt.

Ralf op de Weegh is oprichter en managing partner van BeSmart Vermogensbeheer. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit voor eigen rekening posities in ETFs.

LEES OOK: Beyond Meat is op de beurs 5 keer zo veel waard geworden in ruim een maand tijd, vooral dankzij een ‘goed verhaal’ over vleesvervangers