• Vermogensbeheerder Optimix heeft besloten geen crypto’s aan te houden in de door hun beheerde portefeuilles.
  • Volgens het bedrijf zijn de koersschommelingen te extreem, net als het energieverbruik in het geval van de bitcoin.
  • Op het moment dat centrale banken de geldkranen dichtdraaien, zijn cryptomunten zeer gevoelig voor koersdalingen, aldus Optimix.

Vermogensbeheerder Optimix heeft besloten geen crypto’s op te nemen in de door hun beheerde portefeuilles, zo laat het bedrijf dinsdag weten in een persbericht.

Daarvoor zijn de koersschommelingen “simpelweg te hoog”, net als het energieverbruik in het geval van de bitcoin. Ook zouden de basiseigenschappen van een valuta ontbreken bij crypto’s.

Optimix, dat sinds 2016 een zelfstandig onderdeel is van Handelsbanken Nederland, beheert ongeveer 2,5 miljard euro voor vooral ondernemingen, families en stichtingen.

De vermogensbeheerder waarschuwt beleggers voor de kwetsbaarheid van crypto’s. Als de economie volledig hersteld is en centrale banken de teugels aanhalen door minder makkelijk goedkoop geld beschikbaar te stellen, hebben crypto’s hieronder te lijden. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dit eind dit jaar of begin volgend jaar, aldus Optimix.

De koers van de bitcoin hangt nauw samen met het opkoopbeleid van de Fed. Bron: Bloomberg
De koers van de bitcoin hangt nauw samen met het opkoopbeleid van de Fed. Bron: Bloomberg

Crypto ≠ valuta

Ook laat de vermogensbeheerder weten crypto's niet als valuta te beschouwen. Daarvoor zijn er te weinig betaalmogelijkheden en zijn de koersschommelingen te extreem, waardoor ze niet als waardeopslag kunnen dienen.

Die beweeglijkheid zorgt er volgens Optimix ook voor dat crypto's, die zeer afhankelijk zijn van speculatie, minder goed beschermen tegen inflatie dan edelmetalen.

Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt

In het geval van de bitcoin is daarnaast de functie als rekeneenheid beperkt, stelt de vermogensbeheerder. Doordat er slechts 21 miljoen munten kunnen worden 'gemined', zou er – indien bitcoin het enige betaalmiddel zou zijn – sprake zijn van een dalend prijspeil in een groeiende economie.

Hoog energieverbruik van de bitcoin

Net als andere financiële instellingen ziet Optimix het energieverbruik van sommige crypto's, waaronder de bitcoin, als een minpunt.

Uit een analyse van de Universiteit van Cambridge bleek dat de bitcoin jaarlijks meer energie verbruikt dan heel Nederland, zo meldde de BBC in februari. Het energieverbruik, dat een gevolg is van het verifiëren van betalingen op de blockchain, zou een lineair verband hebben met de prijs.

Lees ook: Het exorbitante energieverbruik van de bitcoin bedreigt z’n status als ‘digitaal goud’, waarschuwt Goldman Sachs

"Hier botst het bitcoinverhaal met het toenemende belang voor milieubewustzijn bij de keuze voor beleggingsproducten", aldus Optimix.

Overigens zijn er steeds meer cryptomunten die het energieverbruik in acht nemen. Zo staat het Ethereum-netwerk, waar de op één na populairste cryptomunt op draait, een upgrade naar de milieuvriendelijkere 'proof of stake'-methode te wachten.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze artikelen eens: