Zolang de Amerikaanse economie lekker blijft draaien, maakt president Donald Trump een goede kans om herkozen te worden bij de verkiezingen van 2020. Maar de economie kan ook de achilleshiel worden van Trump.

Vermogensbeheerder Jupiter Asset Management is vrij pessimistisch over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie volgend jaar en sluit daarmee een onverwachte nederlaag voor Trump niet uit.

Beleggingsstrateeg Ariel Bezalel van Jupiter schrijft in een recente analyse dat een recessie in de VS haast niet meer is af te wenden. En dat kan Trump bij de verkiezingen van volgend jaar de kop kosten.

Bezalel wijst erop dat de trend van zwakkere bedrijfswinsten in het derde en vierde kwartaal van dit jaar doorzet in de Verenigde Staten.

Ook noemt de beleggingsstrateeg een recente peiling onder financiële directeuren van Amerikaanse bedrijven. De helft daarvan verwacht dat de Amerikaanse economie eind volgend jaar in recessie verkeert. Dat is precies de periode dat de presidentsverkiezingen worden gehouden.

Een ander negatief signaal ziet Bezalel op obligatiemarkten: beleggers worden voorzichtiger met het kopen van risicovolle schulden. Dit risicomijdende gedrag is vaak een voorbode van een verzwakking van de economie, aangezien de kans op wanbetaling groter wordt bij risicovolle schulden tijdens een recessie.

Trump toch niet herkozen?

De relatief sombere visie van beleggingsstrateeg Bezalel over de Amerikaanse economie sluit goed aan bij een analyse van twee van zijn collega’s bij Jupiter Asset Management. Die wijzen op een aantal verrassingen waar beleggers in 2020 rekening mee moeten houden.

Lees ook op Business Insider

Fondsmanagers Alastair Gunn en Rhys Petheram van Jupiter Asset Management noemen onder meer de mogelijkheid dat de Republikeinen Donald Trump laten vallen als presidentskandidaat.

Beleggers, analisten en politieke experts kunnen dit scenario onwaarschijnlijk vinden, maar was de verkiezing van Trump dat eigenlijk ook niet?

Het is volgens de twee fondsmanagers helemaal niet ondenkbaar dat de Republikeinen Trump opzij schuiven als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar.

Veel zal hierbij afhangen van hoe de impeachmentprocedure tegen Trump zich verder ontwikkelt. Van belang is echter ook hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt. Als die inderdaad minder goed gaat draaien in 2020 kan dat negatief uitpakken voor Trumps positie in de peilingen en dus ook het vertrouwen dat hij geniet in de Republikeinse Partij.

Lees meer: