Ze ogen als een magische belegging, maar trap er niet zomaar in. Unicorns, bedrijven die voordat ze naar de beurs gaan al meer dan 1 miljard dollar waard zijn, zijn vaak een riskante investering voor aandelenbeleggers.

Dat stelt de Britse vermogensbeheerder Schroders in een dinsdag verschenen analyse, waarover beurssite finanzen.nl bericht.

De meeste eenhoorns zijn techbedrijven die er buiten de beurs om in slagen een marktwaarde van 1 miljard dollar te bereiken. Ze kregen de naam van mythische dieren, want vanuit het niets een enorme omvang bereiken, dat ging de fantasie van beleggers lang te boven.

De laatste jaren zijn er meer en meer unicorns. Er zitten heel succesvolle, bekende ondernemingen bij. Denk aan de aandelenemissies van Alibaba in 2014, Facebook in 2012 en Google in 2004. Recent voegde ook taxi-app Uber zich in dit rijtje. Maar de beursgang van Uber is tot nog toe geen succes.

Hooggespannen verwachtingen van beleggers moeten gelegd worden naast objectieve data over het winstpotentieel van groeibedrijven uit de techsector, stelt Schroders. Zomaar willekeurig ‘eenhoorns voeren’ met kapitaal is geen serieuze beleggingsstrategie.

Lees de hele analyse van Schroders over unicorns op finanzen.nl.

Lees ook op Business Insider