In 2015 werd een einde gemaakt aan de tijdelijk verruimde belastingvrijstelling van 100.000 euro voor schenkingen ten behoeve van een eigen woning.

De maatregel bleek een groot succes en gaf volgens minister Dijsselbloem van Financiën een “kickstart” aan de woningmarkt. Maar omdat veel meer mensen dan gedacht er gebruik van maakten, liep de overheid honderden miljoenen aan belastinginkomsten mis.

Maar in 2017 keert de regeling terug. Dit keer gaat het niet om een tijdelijke verruiming, maar om een permanente maatregel.

Nu mogen ouders ruim 50.000 euro schenken aan kinderen als dat bedrag bestemd is voor de eigen woning. Na de jaarwisseling wordt dat opgetrokken naar 100.000 euro.

De enige voorwaarden zijn dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Dit mag gaan om financiering van de aankoop of aflossingen, maar bijvoorbeeld ook aan onderhoud of afkoop van erfpachtcanon.

Bovendien is de fiscale vrijstelling niet beperkt tot schenkingen tussen ouders en kinderen. Je mag dus ook belastingvrij schenken aan een neef of een vriend.

Verder mag de schenking worden uitgesmeerd over drie jaar. Heb je de afgelopen twee jaren al een verhoogde schenking gedaan, dan mag je extra schenkingen doen, mits het totaalbedrag niet boven de 100.000 euro uitkomt.

Wil je weten wat er nog meer verandert in 2017 qua huis en hypotheek? Lees dan dit overzicht van alle nieuwe maatregelen die op 1 januari ingaan.