Wees voorzichtig met het uitschrijven van een loterij: de prijs kan worden belast als loon.

Wie meedoet met een loterij en een prijs wint van meer dan 454 euro (een raar bedrag, dat overeenkomt met 1.000 gulden) moet daarover 29 procent aan kansspelbelasting betalen. Daarover was enige tijd gedoe, omdat bleek dat de winnaars van sommige voetbalpools binnen bedrijven formeel kansspelbelasting moeten betalen.

Maar onlangs werd een prijs van 20.000 euro belast met 42 procent en voor een deel zelfs 52 procent. De Belastingdienst vond namelijk dat er sprake was van belastbaar loon in box 1 en niet van een mazzeltje.

De gelukkige winnares was het daar niet mee eens en ging naar de rechter. Zij vond dat zij slechts meedeed met een kansspel en dat zij de prijs niet had gewonnen vanwege het werk zoals dat in haar arbeidsovereenkomst stond omschreven.

De Belastingdienst daarentegen stelde dat de prijs is gewonnen in het kader van de dienstbetrekking; zij had niet kunnen meedoen als zij niet in dienst was geweest. Verder wees de fiscus op het bestaan van het ruime loonbegrip, waaronder ook bijvoorbeeld fooien vallen.

De rechter was het met de Belastingdienst eens. De winnares had de prijs alleen kunnen winnen omdat zij in dienst was. Bovendien had zij zich moeten inspannen. Want alleen medewerkers die minimaal drie nieuwe werknemers aanbrachten, konden meedoen met de loterij. Daarom ging het niet om een willekeurige loterij en moet over de prijs geen kansspelbelasting maar inkomstenbelasting worden betaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl