De diensten van een paranormaal therapeut zijn vrijgesteld van btw.

Dat bleek uit een uitspraak die de Hoge Raad vorige week deed.

De zaak ging over een naheffing van 82 duizend euro die de Belastingdienst in 2009 had opgelegd aan een paranormaal therapeut. Die ging daarmee niet akkoord, omdat hij vindt dat hij medische diensten levert en geen btw hoeft af te dragen.

Sommige diensten, zoals medische zorg, ook journalistiek werk, beroepsopleidingen en andere erkende vormen van onderwijs, zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat ondernemers in deze sectoren geen 21 procent btw hoeven af te dragen.

Paranomale therapie: medische dienst?

De paranormaal therapeut richt zich op het genezen van zowel psychische als lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld door patiënten in een soort trance te brengen of door met energie blokkades op te heffen (magnetiseren).

De Belastingdienst vindt dat deze diensten niet vergelijkbaar zijn met de diensten van andere (para)medici en psychologen. Zo zou de behandeling niet alleen zijn gericht op genezing, maar ook op welbevinden, waarvoor de btw-vrijstelling niet geldt.

Ook twijfelt de Belastingdienst aan het niveau van de opleiding, hoewel de therapeut een hbo-opleiding tot paranormaal therapeut heeft gevolgd. Nog een argument van de Belastingdienst is dat de therapeut geen ‘diensten door psychologen’ levert, omdat hij geen officiële opleiding tot psycholoog heeft gevolgd.

Lees ook op Business Insider

Geen btw over omzet

De Hoge Raad denkt daar anders over. Het argument dat de therapeut geen opleiding tot psycholoog heeft gevolgd, is niet relevant, omdat psycholoog geen beschermd beroep is.

In de praktijk komt de werkwijze van de therapeut volgens de Hoge Raad overeen met die van veel andere, wel erkende (para)medici en therapeuten. Bovendien krijgt de betreffende therapeut veel patiënten na doorverwijzing door huisartsen en andere reguliere zorgverleners. Conclusie: de naheffing moet van tafel en de therapeut hoeft geen btw over zijn omzet af te dragen.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl