Het eigenwoningforfait is de sluipmoordenaar van de hypotheekrenteaftrek. Over een paar jaar zal een veel kleiner deel van de rentelasten aftrekbaar zijn.

De extreem lage rente is voor veel mensen een reden om hun hypotheek over te sluiten. Vaak terecht. Maar vergeet niet om rekening te houden met het eigenwoningforfait. Met de stijgende huizenprijzen kan die wel eens roet in het eten gooien.

Dat zit zo. Je mag niet alle hypotheekrente aftrekken, maar alleen voor zover die uitkomt boven het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait bedraagt 0,75 procent van de woz-waarde van je huis. Een paar jaar geleden was die overigens nog maar 0,55 procent; de overheid heeft het forfait de afgelopen jaren ‘stiekem’ verhoogd met ruim een derde.

Een voorbeeld. Stel dat de woz-waarde 400.000 euro bedraagt en je hebt 150.000 euro aan hypotheek, tegen 3 procent. Het eigenwoningforfait bedraagt 0,75 procent van 400.000 euro ofwel 3.000 euro; de betaalde hypotheekrente is 4.500 euro. Bovengenoemde regel met betrekking tot het eigenwoningforfait betekent dat de eerste 3.000 euro van de rentelasten niet aftrekbaar is. In dit voorbeeld is slechts 4.500 – 3.000 = 1.500 euro wel aftrekbaar.

En de aftrekbare rentelasten nemen de komende jaren af. Dat komt door de stijgende woz-waarde. Daar merk je bij de aangifte over 2015 nog weinig van, omdat de huizenprijzen met een forse vertraging leiden tot een hogere woz-waarde. Voor de belastingaangifte die je vanaf 1 maart kunt indienen over 2015 moet je de woz-waarde van 2015 gebruiken. Die heeft als peildatum 1 januari 2014, maar feitelijk is dat de woz-waarde die in de tweede helft van 2013 gold. Je moet dus eigenlijk de huizenprijzen van tweeënhalf jaar geleden gebruiken! Toen zat de huizenmarkt nog in een diepe crisis. In  veel regio’s zijn de huizenprijzen sindsdien flink gestegen, maar daar merk je bij de aangifte over 2015 dus nog niets van.

Over een paar jaar merk je de hogere woz-waarde wel degelijk. Dan zal een veel kleiner deel van de rentelasten aftrekbaar zijn. Houd daarom rekening met een woz-waarde die een stuk hoger ligt dan nu als je gaat berekenen of het - rekening houdend met een (aftrekbare) boeterente - rendabel is om je hypotheek over te sluiten. Grote kans dat het voordeel dan behoorlijk tegenvalt.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl