Ook als je geen btw hoeft te betalen, moet je aangifte doen. Anders volgt automatisch een boete.

Lang niet alle ondernemers hoeven btw af te dragen. Als je minder dan 1.345 euro aan btw moet afdragen, val je onder de KOR: de kleineondernemersregeling. Je hoeft dan per saldo geen btw te betalen. Om het extra ingewikkeld te maken geldt een bizarre, afwijkende regeling als je meer dan 1.345 euro maar minder dan 1.883 euro hoeft af te dragen. Dan moet je een deel van de btw afdragen.

De KOR is er niet alleen voor hele armlastige ondernemers; ook deeltijdondernemers, die naast hun werk in loondienst een webwinkel of een B&B hebben, komen in aanmerking voor de KOR. Net als ondernemers die voor een deel wel met btw-belaste inkomsten hebben en voor een deel niet met btw-belaste inkomsten. Denk aan journalisten en zorgondernemers.

Boete

Wat niet alle ondernemers weten, is dat je altijd aangifte moet doen, ook als je onder de KOR valt en dus niets hoeft af te dragen. Doe je geen aangifte, dan krijg je een boete van standaard 65 euro. Die boete wordt automatisch opgelegd en elk verweer is kansloos.

Je kunt wel ontheffing aanvragen bij de Belastingdienst. Die zul je alleen krijgen als duidelijk is dat je niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren onder de grens van 1.345 euro zult blijven. Nadeel is dat je dan geen btw meer op je facturen mag vermelden. De ‘boekwinst’ die gebruikers van de KOR maken, vervalt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl