De Britse premier David Cameron heeft zondag zijn belastingaangifte van de afgelopen zes jaar openbaar gemaakt. Dat deed de premier nadat hij in opspraak was gekomen door de Panama Papers. Daarin stond onder meer dat zijn inmiddels overleden vader aandelen in belastingparadijzen had.

Uit de documenten, die normaliter geheim zijn, komt onder meer naar voren dat Cameron in het jaar 2014-2015 een inkomen had van omgerekend bijna tweeënhalf ton. Daar betaalde hij 94.082 euro belasting over.

Toch zijn de problemen voor de premier nog niet voorbij. Uit de geopenbaarde financiën blijkt ook dat hij mogelijk erfbelasting heeft ontdoken. Na het overlijden van zijn vader in 2011 erfde hij ruim 370.000 euro, wat nog net onder de belastingvrije voet viel. In hetzelfde jaar maakte zijn moeder echter tweemaal ruim 120.000 euro naar hem over. Daar hoeft hij geen belasting over te betalen, tenzij zij moeder binnen zeven jaar na de gift overlijdt.

Cameron beloofde zaterdag dat hij informatie uit zijn belastingaangifte over vorig jaar openbaar zou maken en ook van de jaren daarvoor. ,,Ik word de eerste premier, de eerste leider van een grote partij, die dat doet”, aldus de politicus.

Na de onthullingen over de Panama Papers verklaarde de premier eerst dat het een privé-aangelegenheid betrof. Daarna zei hij dat hij geen offshore-aandelen had, om donderdag te erkennen dat hij vlak voordat hij premier werd aandelen uit het fonds had verkocht.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl