Heel veel Nederlanders staan te trappelen om de belastingaangifte over 2022 zo snel mogelijk in te dienen bij de Belastingdienst. Het digitale loket voor de aangifte is op 1 maart geopend, maar flink wat belastingplichtigen hebben moeite om in te loggen via DigiD.

De beheerder van DigiD, Logius, verhoogt donderdag de capaciteit zodat meer mensen kunnen inloggen. Sinds woensdag kunnen mensen belastingaangifte doen, maar sindsdien is het systeem regelmatig overbelast en is inloggen op DigiD vaak niet mogelijk. Mogelijk kunnen donderdagmiddag meer mensen inloggen na de capaciteitsverhoging.

Volgens een woordvoerster van Logius spelen de inlogproblemen nog steeds. Woensdag wilde Logius de capaciteit niet verder uitbreiden omdat toen het risico bestond dat DigiD helemaal niet meer zou werken. “Het systeem is vanaf woensdagavond geanalyseerd en verder geoptimaliseerd, waardoor het een capaciteitsverhoging nu wel aankan”, aldus de zegsvrouw.

Hoeveel mensen donderdagmiddag kunnen inloggen is niet bekend, dit hangt af van hoe groot de behoefte om in te loggen op DigiD is. Momenteel is de inlogcapaciteit 400.000 keer per uur. Door de inlogproblemen is het ook moeilijker om in te loggen bij andere organisaties waarbij DigiD nodig is, zoals zorgverzekeraars en uitkeringsinstantie UWV.

Lees ook: Belastingaangifte 2022: reiskosten en belastingkortingen voor werknemers

Belastingaangifte indienen vóór 1 april: binnen 2 maanden uitsluitsel

Op zich maakt het niet uit of iemand de belastingaangifte begin maart indient, of aan het eind van de maand. Als iemand een aangiftebrief heeft gekregen, dan moet de aangifte binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Waarschijnlijk staat er dat de aangifte voor 1 mei 2023 moet worden gedaan.

Wie snel duidelijkheid wil hebben over het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt, kan de aangifte beter voor 1 april indienen. De Belastingdienst geeft dan binnen twee maanden uitsluitsel en belooft dat een teruggave in de eerste helft van juli op je rekening staat.

Lukt het niet om de aangifte in maart op april in te dienen, dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september 2023. Als de fiscus daardoor pas na 1 juli een aanslag kan opleggen, dan betaal je belastingrente van 4 procent.

LEES OOK: Belastingaangifte 2022: belangrijke deadlines plus 7 andere handige tips en weetjes