De Hoge Raad heeft het nieuwe kabinet Rutte IV meteen met een flink politiek probleem opgezadeld. Afgelopen week bleek dat de Belastingdienst “tot nader order” geen belastingaanslagen en beschikkingen meer oplegt voor spaargeld en beleggingen in box 3 van de inkomstenbelasting.

De reden hiervoor is een uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen december, dat stelde dat het sinds 2017 geldende box 3-stelsel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Burgers maakten massaal bezwaar tegen deze regeling omdat de Belastingdienst daarbij met fictieve rendementen rekende die niet meer aansloten bij de ontwikkeling van met name spaarrentes, die de afgelopen jaren fors zijn gedaald.

De fiscus werkt met een zogenoemd fictief rendement op spaargeld en beleggingen, maar dit heeft ertoe geleid dat vooral spaarders de afgelopen jaren te maken hebben gekregen met een belasting op hun vermogen, terwijl spaarrentes steeds verder zijn gedaald en inmiddels rond de nul procent liggen op vrij opneembare rekeningen.

Opschorten belastingheffing box 3 kost waarschijnlijk miljarden

De Hoge Raad vindt dat gedupeerden rechtsherstel moeten krijgen. Het arrest heeft “grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen”, schreef staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat waarschijnlijk om bedragen die in de miljarden lopen, zo melden ingewijden tegen NRC en De Telegraaf. Binnen de regeringscoalitie is meteen al discussie ontstaan over hoe dit 'begrotingsgat', door het mislopen van belastinginkomsten, gedicht moet worden.

Tweede Kamerlid Romke de Jong van D66 vindt dat vermogende burgers extra belast moeten worden, omdat zij ook het meest profiteren van het wegvallen van de belastingheffing, zo meldt NRC. Maar VVD en CDA zouden er niets in zien om de 'rijken' hiervoor te gaan belasten.

Het kabinet Rutte IV heeft eerder aangegeven te willen overstappen op een systeem waarbij de daadwerkelijk behaalde rendementen in box 3 worden belast. Dit zou oorspronkelijk in 2025 moeten worden ingevoerd. Staatssecretaris van Rij moet nu met een veel snellere oplossing komen als alternatief voor de huidige heffing op spaargeld en beleggingen in box 3.

Wat de opschorting van de huidige heffing in box 3 voor gevolgen heeft voor de plannen voor een stelselwijziging is nog niet duidelijk.

LEES OOK: Deze hypotheekrentes stijgen het sterkst: 20 jaar vast relatief sterk omhoog