Parijs wordt ook wel de ‘Ville Lumière’ genoemd: de lichtstad. Maar sinds afgelopen week lijkt de Franse hoofdstad meer op een waterstad.

Vorige week dinsdag trad rivier de Seine uit haar oevers na weken van hevige neerslag. In totaal is deze winter twee keer zoveel regen gevallen dan het gemiddeld.

De Franse overheid laat weten dat de Seine maandagochtend zijn toppunt bereikte: bij het station Austerlitz stond het waterpeil op 5,85 meter.

Hoewel het water nu weer zachtjes aan zakt, zal dit proces traag verlopen. Het water zal naar verwachting tot woensdagochtend boven de 5,5 meter blijven. Het kan in sommige delen nog weken duren voordat het water is verdwenen.

De overstroming begon dinsdag, tijdens de jaarlijkse modeweek van de stad. Kijk wat er sindsdien in de stad afspeelt:


De overstroming, die reikt tot het huis van deze man in Villeneuve-Saint-Georges, net buiten Parijs, is het gevolg van maanden van historisch hevige neerslag.

Volgens de Franse krant Le Monde gaat het om de natste Parijse winter ooit gemeten sinds 1900.


Van 1 december 2017 tot 21 januari 2018 kreeg de stad meer dan 17 centimeter regen te verduren. Dat is twee keer zo veel als Parijzenaren normaal gesproken in een jaar zien.

Het hoge waterpeil maakt het werk van deze brandweerduiker er niet makkelijker op.


Op deze foto's kun je goed zien hoeveel hoger de rivier ligt dan in augustus 2016:

Volgens de Franse overheid duurt het nog dagen, zo niet weken, voordat het waterpeil weer op het niveau is van voor de overstroming.

Het Louvre, dat naast de rivier is gelegen, heeft de lager gelegen afdeling voor islamitische kunst tot ten minste 1 februari gesloten.

AP Photo / Michel Euler

Bron: Louvre.fr

Bewoners van woonboten konden deze week niet naar de kade. Op deze foto zie je hoe iemand een tas boodschappen krijgt aangereikt via een kabel.

Volgens schattingen van de in Parijs gevestigde OESO stijgt het waterpeil van de rivier met 2,5 centimeter per uur.


Het water doet denken aan de catastrofale overstroming die de regio een eeuw geleden teisterde.

Reuters / Gonzalo Fuentes

Tijdens de overstroming van 1910 stonden Parijse huizen maandenlang onder water en brak er tyfus en roodvonk uit.

In 1910 stond de rivier 2,7 meter hoger dan het huidige overstromingsniveau. Sommigen denken dat Parijs totaal niet is voorbereid op een dergelijke overstroming.

AP Photo / Michel Euler


Parijzenaren noemden het 'la grande crue', de grote vloed, toen meer dan 14.000 gebouwen in de stad meer dan twee maanden onder water stonden.


Duikers van de brandweer patrouilleren op de overstroomde rivier. De vorige grote overstroming in Parijs, in 2016, kostte aan twee mensen het leven.


Die overstroming veroorzaakte ongeveer een miljard euro aan schade.


Deze overstroming is nog niet zo erg als die uit 2016.


De Parijzenaren klagen nu over ratten die de riolen uit komen en de stad binnenvallen.

AP Photo / Thibault Camus

De burgemeester roept via Facebook op om vooral geen voedsel in prullenbakken op straat weg te gooien.


Parijs is overigens niet de enige plek die te kampen heeft met het hoge water. Ook Normandië wordt geteisterd.

AP Photo/Thibault Camus
AP Photo/Thibault Camus

Niet alleen de Seine zorgt voor problemen. Deze man in Esbly, een plaats ten oosten van Parijs, heeft te maken met de overstroming van de rivier de Grand Morin.


Ten minste 242 Franse plaatsen in het noorden en oosten van het land hebben last van overstromingen, meldt AP.

Reuters/Christian Hartmann

Deze vrouw moest door de brandweer in veiligheid worden gebracht nadat ze haar huisdieren in Conde-Sainte-Libiaire, vlakbij Parijs, ging voeren.


Sinds 2014 heeft de stad verschillende stappen ondernomen om zich voor te bereiden op meer grote overstromingen.

Maar volgens de OESO is er meer nodig om de stad te beschermen tegen dergelijke overstromingen.


Volgens velen is de stad, ondanks recente verbeteringen, niet klaar voor een nieuwe 'overstroming van de eeuw' zoals die in 1910.


Colombe Brossel, locoburgemeester van Parijs, zei tegen The Washington Post dat de stad verwacht dat overstromingen gebruikelijker gaan worden nu de klimaatverandering ervoor zorgt dat de planeet steeds warmer wordt, met extreme verschijnselen als droogtes, bosbranden en overstromingen tot gevolg.

AP Photo/Christophe Ena


Volgens woordvoerders moeten de rivieroevers 'heroverd' worden en moet er meer plantengroei komen in de door beton gedomineerde stad.

"Overstromingen zijn een natuurlijk verschijnsel. Ze veroorzaken nu rampen omdat we onszelf en onze infrastructuur op de verkeerde locaties hebben geplaatst", zei de Parijse chief resilience officer Sebastien Maire in 2016 tegen The Guardian.


Die voorbereidingen zouden kunnen bestaan uit het bouwen van een kunstmatig meer en moeras stroomopwaarts van Parijs, dat 55 miljoen kubieke meter water zou kunnen opvangen.

REUTERS / Christian Hartmann

Dat plan zou zo'n 595 miljoen euro kosten.

LEES OOK: Dit blijft er over van Nederland als ál het ijs smelt – plus 6 andere bizarre beelden over klimaatverandering