Bedwantsen zijn uiterst irritant. Wie een professionele ongediertebestrijder inhuurt, moet wel opletten of de prijs all-in is voor de hele woning.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Reclame Code Commissie.

De bewoner van een huis dat gezelschap had van bedwantsen, nam contact op met ongediertebestrijder bedwantsendokter.nl. Op de site had de gedupeerde gelezen dat bestrijding “nu slechts 169 euro ex. btw” kostte. Dus snel een afspraak gemaakt.

Op 6 augustus 2015 kwam een medewerker van de bedwantsendokter langs. Die gaf aan dat behandeling niet 169 euro, maar 338 euro zou kosten, omdat sprake was van twee kamers met bedwantsen. De bewoner voelde zich misleid, aangezien hierover tijdens het maken van de afspraak telefonisch niets was gezegd.

De klacht werd voorgelegd aan de Reclame Code Commissie.

Uitzonderlijke situatie: bedwantsen in twee kamers

Ter verdediging voerde bedwantsendokter.nl aan dat inspectie-afspraak sowieso gratis is en in principe los staat van de prijs. De medewerker controleert bijvoorbeeld ook of er sprake is van verwarring tussen vlooien en bedwantsen.

"De servicemedewerker van adverteerder heeft tijdens de gratis inspectie op 6 augustus 2015 bij klager op maar liefst twee slaapkamers bedwantsen aangetroffen, hetgeen zeer uitzonderlijk is. Ook was het probleem zo complex dat de servicemedewerker op het slagen van de behandeling geen garantie kon geven", zo luidde het verweer.

Op grond van deze zeldzame situatie is afgeweken van de standaardprijs bij de offerte, aldus bedwantsendokter.nl.

De Reclame Code Commissie vond deze verdediging niet overtuigend: de 169 euro waarmee op de website wordt geadverteerd, komt voor de gemiddelde consument over als een all-in prijs. De bedwantsendokter moet wat betreft de Commissie duidelijker aangeven dat afgeweken kan worden van deze prijs.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl