Bank of America Merrill Lynch heeft dé oplossing voor bedrijven die onderaan de streep meer willen verdienen: geef meer vrouwen een leidinggevende functie.

In de afgelopen zeven jaar genereerden S&P 500-bedrijven (de 500 grootste bedrijven van de VS die een betrouwbaar beeld geven van de aandelenmarkt aldaar) waar ten minste 25 procent van de leidinggevenden vrouw was, gemiddeld een hoger jaarlijks rendement op het eigen vermogen dan de algemene index. Dat blijkt uit een analyse van bedrijfsdata

“Genderdiversiteit zorgt mogelijk voor een beter rendement”, schrijft strategen van Bank of America onder leiding van Savita Subramanian in een rapport. Ze merkten op dat vrouwen slecht 22 procent van de S&P-boards uitmaken.

Onderstaande grafiek toont de dynamiek aan. De blauwe balken vertegenwoordigen de bedrijven waar vrouwen meer dan 25 procent van de leidinggevende functies bekleden. Zoals je ziet, heeft de groep de afgelopen zeven jaar beter gepresteerd.

 

3 8 18 women executives COTD

Foto: Bank of America Merrill Lynch

BAML citeert ook een studie van McKinsey uit 2015 waaruit blijkt dat er een ‘statistische, significante relatie tussen diversiteit van leiderschapsteams en financiële prestaties’ bestaat.

Lees ook op Business Insider

Volgens de studie hadden bedrijven die het best scoorden op het gebied van genderdiversiteit 15 procent meer kans dat hun bedrijfsinkomen de mediaan van de sector zou overschrijden.

Verder constateert BAML dat bedrijven met meer vrouwelijke leidinggevenden in het verleden minder aandelenkoers- en winstvolatiliteit hebben ervaren.

“Bedrijven die in vrouwen investeren, hebben doorgaans meer gunstige fundamentele eigenschappen, en met de toename van impactinvesteringen ook een groeiend aantal beleggers”, zegt het bedrijf.

LEES OOK: Waarom een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek meestal NIET logisch is – maar soms toch wel handig