Bedrijven vragen in 1 op 25 gevallen een loonoffer van werknemers, blijkt uit een peiling van vakbond CNV.

Vaak weten werknemers niet wat hun rechten zijn. Wie akkoord gaat met een lager loon, kan een lagere WW-uitkering krijgen als een bedrijf alsnog omvalt.

Door de coronacrisis zit ongeveer 1 op de 3 ondernemers financieel in de problemen.

Bijna 4 procent van de CNV-leden is door de werkgever gevraagd een deel van het salaris in te leveren vanwege de coronacrisis. Dat komt naar voren na een peiling van CNV onder 1600 leden.

Met name bedrijven met meer dan 250 werknemers vragen om een loonoffer. Bij een groot deel (41 procent) kondigde de werkgever dit zonder overleg aan. ‘’Als we dit doortrekken naar alle werkenden in de marktsector, zou dit betekenen dat vele tienduizenden werkenden nu om een loonoffer wordt gevraagd”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Zorgwekkend is daarnaast volgens het CNV dat bijna een op de tien werkenden nog verwacht dat hen om een loonoffer wordt gevraagd.

Fortuin: “Uiteraard begrijpen we dat veel werkgevers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig loon inhouden kan niet zomaar. Veel ondernemers krijgen immers staatssteun om de salarissen door te betalen. We gaan dan ook met de bedrijven in gesprek bij wie dit het geval is. In het uiterste geval sluiten we een gang naar de rechter niet uit.”

Lees ook op Business Insider

Van de ondervraagden geeft 42 procent aan dat een loonoffer voor hen financieel niet haalbaar is, 16 procent weet het nog niet.

Loonoffer heeft gevolgen voor WW-rechten werknemer

Bijna driekwart (73 procent) heeft geen idee wat zijn rechten zijn als de werkgever om een loonoffer vraagt. Slechts een op de vijf is bereid dit te doen als het slecht gaat met het bedrijf waar hij of zij werkt. 85 procent verwacht overigens dat een loonoffer niet nodig is om het bedrijf te redden.

“Het is natuurlijk mooi als werknemers zo loyaal zijn om een loonoffer te brengen. Maar het heeft grote consequenties voor je WW. Wie nu 20 procent van zijn loon inlevert, krijgt straks 20 procent minder WW als het bedrijf alsnog failliet gaat. En dat twee jaar lang. Dit kan duizenden euro’s schelen. Bedenk je dus twee keer voor je zomaar tekent bij het kruisje. Het is een uiterst zwaar middel’’, stelt Fortuin.

1 op 3 ondernemers financieel in de problemen door coronacrisis

De druk op de lonen komt rechtstreeks voort uit de financiële problemen waar bedrijven mee kampen. Ruim een derde van Nederlandse ondernemers zit in de financiële problemen door de coronacrisis. Een op de tien verwacht zelfs failliet te gaan., zo kwam zondag naar voren uit onderzoek door actualiteitenprogramma EenVandaag onder 2000 ondernemers en zzp’ers.

Meer dan de helft ondervraagden geeft aan dat hun financiële situatie slechter is dan voor de virusuitbraak. Ruim een derde heeft minder werk door de crisis, een op de acht verwacht binnenkort minder werk. Nog eens 13 procent zit nu al zonder werk. Dat komt doordat veel ondernemers nog niet op volle kracht kunnen draaien omwille van de 1,5 meter afstand en andere veiligheidsmaatregelen. “Het gaat nu wel oké, maar het omzetverlies haal je nooit meer in”, vertelt een ondernemer aan EenVandaag.

Daarnaast zijn ondernemers veel minder optimistisch over de overheidssteun. Waar in maart nog 87 procent van ondernemers positief was over de maatregelen van de overheid, is dat nu naar 45 procent gezakt. 38 procent staat er nu zelfs negatief tegenover.

Ook vindt de meerderheid van de ondernemers dat de overheid te veel aandacht geeft aan het stoppen van het virus vergeleken met het oplossen van de economische problemen.

Sommige ondernemers met personeel, die meededen aan het onderzoek, moesten noodgedwongen afscheid nemen van hun medewerkers. Bijna een kwart maakt minder of geen gebruik meer van uitzendkrachten. 8 procent koos ervoor om contracten niet te verlengen en 2 procent moest vast personeel ontslaan.

LEES OOK: Nederland moet zich opmaken voor een golf aan faillissementen – consumenten en bedrijven houden de hand op de knip