De coronacrisis zal nog een flinke tol eisen in de vorm van een golf aan faillissementen.

Economen van ING rekenen voor dit jaar op zo’n 4.500 bedrijven die het niet redden.

In 2021 gaan naar verwachting tussen de 6.500 en 10.000 bedrijven failliet

Het aantal faillissementen zal volgend jaar twee tot drie keer zo hoog liggen als in 2019. Dat voorspellen economen van ING.

Door de economische krimp als gevolg van de coronacrisis vallen naar verwachting ook dit jaar meer bedrijven om.

Nederland krijgt dit jaar naar verwachting te maken met een economische krimp van 6 procent. Daardoor stijgt het aantal faillissementen dit jaar volgens de onderzoekers met 40 procent tot ongeveer 4.500.

Maar in 2021 gaat het pas echt hard met de faillissementen, verwacht het Economisch Bureau van ING. De prognose is dat 1,5 procent tot 2,5 procent van alle bedrijven failliet gaat, wat neerkomt op 6.500 tot 10.000 bedrijven die aan betalingsproblemen ten onder gaan.

De faillissementsgolf wordt wel enigszins gedempt. Zo trok de overheid al veel uit de kast om bedrijven die door de pandemie zijn getroffen financieel te steunen, bijvoorbeeld door een groot deel van de loonkosten op zich te nemen.

Vooralsnog blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet dat er in de eerste maanden van 2020 extreem veel meer faillissementen zijn vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Onderstaande grafiek toont de weekcijfers voor faillissementen tot medio juni dit jaar, afgezet tegen de cijfers over 2019.

Volgens econoom Katinka Jongkind van het ING Economisch bureau helpt ook de flexibiliteit van bedrijven in bepaalde sectoren het aantal faillissementen te beperken. Zo kunnen bedrijven in bijvoorbeeld de groothandel of detailhandel relatief snel de inkoopkosten omlaag brengen.

Horeca en detailhandel hebben het zwaar, maar risico faillissement is beperkt

Winkeliers behoren samen met horeca-ondernemers tot de zwaarst getroffen ondernemers door de coronacrisis. Cafés en restaurants moesten wekenlang dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en veel winkels volgden dat voorbeeld.

Door de lockdownmaatregelen kregen non-foodwinkels bovendien minder klanten over de vloer.

Toch ligt het risico op faillissementen in deze sectoren laag, stelt ING. Deze bedrijven hebben relatief weinig kapitaalgoederen, zoals dure machines. Voor schuldeisers zou het daarom lang niet altijd gunstig zijn om op een faillissement aan te sturen.

In plaats van failliet te gaan, kunnen ondernemers in deze sectoren gemakkelijker zelf hun bedrijf beëindigen.

Bij een zware economische krimp zijn de risico's op faillissementen relatief groot in de industrie, groothandel, bouw en zakelijke diensten, zo blijkt een een analyse van de vorige grote recessie van 2009.

LEES OOK: Bedrijven vragen loonoffer van personeel in 1 op 25 gevallen – een derde van ondernemers financieel in e penarie door coronacrisis