Met een staat van dienst van ruim twintig jaar in de cybersecurity is Pelle Aardewerk een autoriteit in het vak. Tijdens het tweede HP Work Happy Event in Capital C zette hij de schijnwerper op een onderbelicht thema binnen de cybersecurity: de end-point security.

Slachtoffer worden van cybercriminelen

“Hackers zijn niet gek”, zegt Aardewerk. “Die zoeken altijd de makkelijkste ingang.” Het leidt volgens hem tot de gevaarlijke situatie waarin mensen met een onbeveiligd netwerk thuis of in het openbaar slachtoffer kunnen worden van cybercriminelen. Dat vraagt om straffe tegenmaatregelen.

Een op de tien werklaptops raakt kwijt

Volgens Aardewerk is de werklaptop daarbij een van de middelen waar je snel de grootste slag kan slaan. Maar liefst een op de tien business laptops raakt in de loop van zijn levenscyclus kwijt. Om je tegen die dreiging te wapenen kun je drie dingen doen, waaronder van buitenaf beveiligen door de gebruiker veilig toegang te bieden.

Locken en wipen

Daarnaast bestaat de mogelijkheid van een afstand te locken en te wipen. En tot slot door binnenin het device een geïsoleerde omgeving te creëren. Zo kan de gebruiker foute pdf’jes downloaden zonder dat deze de rest van het netwerk besmetten.

Aardewerk: “Stel dat er toch malware of ransomware inzit, dan kun je die gewoon weggooien.”

Bekijk hier de hele video met de drie tips van Pelle Aardewerk terug.