Er zijn nog altijd honderdduizenden bedrijfseigenaren die niet staan vermeld in het inmiddels verplichte UBO-register, zo meldt de NOS donderdag.

Met ingang van deze week gaat over overheid optreden tegen overnemers die zich nog niet hebben geregistreerd. De eerste vijfhonderd ondernemingen waarvan onduidelijk is wie de uiteindelijke eigenaar is, krijgen deze week een brief, zo weet de omroep.

Een UBO is een “uiteindelijk belanghebbende” (Ultimate Beneficial Owner) het gaat hierbij bijvoorbeeld om ondernemers met meer dan 25 procent van de aandelen in een bv, of 25 procent eigendomsbelang in een vof.

Sinds september 2020 kunnen bedrijven hun UBO’s inschrijven in het register. Een vermelding van belanghebbenden in het register is sinds 27 maart 2022 ook daadwerkelijk verplicht. Zo hadden ondernemers uiteindelijk anderhalf jaar de tijd om aan de verplichting te voldoen.

Het register is in heel Europa ingevoerd. Het overzicht van de belanghebbenden moet het makkelijker maken om witwassen, fraude en de financiering van terrorisme op te sporen. Ook bij het naleven van sancties kan het register van pas komen. Via de Kamer van Koophandel kan een uittreksel van een onderneming in het register worden opgevraagd.

Volgens de NOS heeft ongeveer 40 procent van alle vennootschappen en organisaties echter hun belanghebbenden nog niet opgegeven. Dit betekent in de praktijk dat uiteindelijk nog 700.000 eigenaren onder de radar blijven.

LEES OOK: Nederland in top 20 van belastingparadijzen in de wereld, volgens lijstje van lobbyclub tegen belastingontwijking