• Oprichters van Amerikaanse startups houden steeds vaker ‘business showers’ om hun nieuwe ondernemingen te vieren, meldt The New York Times.
  • Een oprichter zegt daarbij 10.000 dollar aan giften te hebben ontvangen om haar softwarebedrijf te laten groeien.
  • Coachingsbureau Makelane voor vrouwelijke ondernemers heeft een virtuele ‘business shower kit’ met tips voor het organiseren van oprichtingsfeestjes.

Oprichters van Amerikaanse startups houden steeds vaker ‘business showers’ om een mijlpaal in hun leven te markeren: het oprichten van een eigen bedrijf. Sommigen van hen ontvangen daarbij duizenden dollars aan giften om hun onderneming te laten groeien, meldt The New York Times.

Babyshowers zijn bedoeld voor aanstaande moeders die van hun gasten cadeaus krijgen voor de baby en voor zichzelf. Sommige professionals houden nu een feestje volgens hetzelfde idee en worden dan geholpen met hun opstartkosten. Ook wekken ze gelijk de interesse van mogelijke klanten.

Oprichter Caitlin Kelly van het digitale marketingbureau Vivid+Co zegt tegen The New York Times dat ze in mei een gecombineerde baby- en business shower heeft gehouden. Toen ze ontdekte dat ze zwanger was, wilde ze niet dat dat haar af zou leiden van haar startup waar ze net mee was begonnen.

"Toen ik tegen mensen vertelde dat ik zwanger was, werd ik gefeliciteerd als nooit eerder in mijn leven", zegt Kelly tegen The New York Times. "Ik weet dat mensen dat uit liefde en opwinding deden, maar voor mij was het opstarten van mijn eigen bedrijf ook een belangrijke mijlpaal."

Kelly zegt dat ze overdag een babyshower heeft gehouden voor familie en vrienden, die in de tegen de avond langzaam overging in een groter zakelijk event voor investeerders, klanten en medewerkers.

Terwijl het geboortecijfer in de Verenigde Staten blijft dalen en inmiddels het laagste punt in meer dan 40 jaar heeft bereikt, rijst het aantal startups juist de pan uit. Volgens een analyse van The Wall Street Journal werden afgelopen september 1,1 miljoen aanvragen gedaan voor een werkgevers-ID, het hoogste aantal in 13 jaar tijd.

Professionele mijlpalen vieren

Makelane, een bedrijf dat vrouwelijke ondernemers helpt, zegt dat business showers de manier waarop vrouwen het leven vieren kunnen herdefiniëren.

"Vrouwen worden tegenwoordig niet alleen maar beoordeeld in hun rol als moeders en echtgenotes", schrijft Makelane op haar website. "Het is tijd dat we onze tradities opfrissen en de professionele mijlpalen in het leven van vrouwen net zo gaan vieren als belangrijke privégebeurtenissen."

Het coachingsbureau moedigt oprichters aan om een PayPal-account aan te maken of een bankrekening om geld op te kunnen ontvangen van gasten.

Pakket voor business showers

Makelane biedt een virtuele 'business shower kit' aan, genaamd Startup Stork. Stork is Engels voor ooievaar. In het pakket zit een checklist voor het evenement en templates voor uitnodigingen. De kit heeft ook voorbeelden van zakelijke items die cadeau gegeven kunnen worden, zoals een website-ontwerp en abonnement op Google Workspace.

Oprichter Dulma Altan van Makelane vertelde tegen The Times dat er dit jaar al meer dan 1.300 kits zijn gedownload.

Oprichter Thkisha Sanogo van software-startup Mytaask zei tegen de krant dat zij voor haar business shower gebruik heeft gemaakt van Business Gift Registry, een bedrijf dat zwarte vrouwelijke ondernemers ondersteunt.

Naar eigen zeggen ontving Sanogo ter waarde van 10.000 dollar aan giften, waaronder entreebewijzen voor conferenties en een abonnement op planningsplatform Calendly.

LEES OOK: De 10 belangrijkste redenen waarom startups falen