Is jouw baas een psychopaat? Dat zou goed kunnen, stelt Jon Ronson, auteur van The Psychopath Test, in een video-verslag op Business Insider.

“Ongeveer één op de honderd gewone mensen is een psychopaat. Heb je het over CEO’s en bedrijfsleiders, dan neemt dat aantal toe tot vier procent. Je hebt dus vier keer zoveel kans dat je bovenin een organisatie te maken hebt met een psychopaat, dan in de laagste bedrijfslaag”, stelt Ronson.

Hoe dat komt? “Omdat veel eigenschappen van psychopaten van pas komen binnen een bedrijf: een gebrek aan empathie, een enorm gevoel van zelfwaarde en geen berouw tonen. Of wat dacht je van (zoals de Amerikanen het noemen) het shallow affect, een vorm van emotionele armoede. Sluw en manipulatief gedrag kunnen ook op de checklist. Net als impulsiviteit, onverantwoordelijkheid, seksueel ongeremd gedrag…”

Bij veel psychopaten draait alles om succes en anderen domineren. Dat ze grenzen overschrijden, maakt ze niet uit.

Of ben je zelf een psychopaat?

Ronson vertelt in zijn boek dat we “niets liever doen dan anderen voor gek verklaren en zeggen dat mensen die ons niet mogen, psychopaten zijn. We willen mensen de grond in boren, maar ons daar zelf niet slecht over voelen. Daarom scharen we ze in een andere categorie dan ‘mens’. Dat zie je ook terug in de geschiedenis. We worden erg blij van ons eigen vermogen om psychopaten te spotten. En weet je, dat verandert ons weer een beetje in een psychopaat.”

LEES OOK Waarom narcisme hoort bij succesvolle leiders en dat niet per se negatief is

en 14 gewoonten van mensen met een supersympathieke uitstraling