• Barack Obama heeft in een privégesprek zijn zorgen geuit over de campagnekansen van Joe Biden, zeggen ingewijden tegen Politico.
  • “Don’t underestimate Joe’s ability to fuck things up”, zou Obama tijdens de voorverkiezingen hebben gezegd tegen een andere Democraat.
  • Volgens nieuwssite Politico zijn er spanningen tussen de kampen van Biden en Obama. De oud-president zou zijn voormalige vicepresident onvoldoende hebben gesteund in de race naar het Witte Huis.

Staat Barack Obama vierkant achter Joe Biden? Volgens nieuwssite Politico heeft de oud-president in een privégesprek zijn zorgen geuit over de kansen van Biden op het presidentschap.

“Don’t underestimate Joe’s ability to fuck things up”, zou Obama tijdens de voorverkiezingen hebben gezegd tegen een andere Democraat.

Biden, vicepresident onder Obama, neemt het als Democratische kandidaat in november op tegen de zittende president Donald Trump. Obama zou achter de schermen zijn twijfels hebben geuit over de kansen van Biden.

Ingewijden zeggen tegen Politico dat Obama bezorgd is over de band tussen Biden en de kiezers. De oud-vicepresident zou zich te afstandelijk opstellen.

“Weet je wie het echt niet heeft? Joe Biden”, zou Obama tegen een andere Democratische kandidaat hebben gezegd tijdens de voorverkiezingen.

Biden zou Obama’s gebrek aan steun hekelen

Obama heeft lang gewacht met het uitspreken van zijn steun voor Biden. Pas toen de strijd om de Democratische nominatie nagenoeg was beslist, schaarde de oud-president zich achter ‘Uncle Joe’. Dat heeft volgens Politico geleid tot spanningen tussen de kampen van Biden en Obama.

Biden zou verbolgen zijn dat Obama hem niet heeft geholpen bij de voorverkiezingen in South Carolina, een staat met een grote zwarte bevolking. Biden won uiteindelijk met een flinke voorsprong en trok daarmee zijn campagne uit het slop.

Lees ook op Business Insider

“Biden had het gevoel dat hij dat op eigen houtje moest doen, in plaats van dat mensen zijn kandidatuur zien als een derde termijn van Obama”, zegt Anita Dunn, een adviseur van Biden, tegen Politico.

Obama zag Hillary Clinton als geschikter dan Joe Biden

De spanning tussen Biden en Obama zou al in 2015 zijn ontstaan, toen Obama niet zijn eigen vicepresident naar voren schoof als zijn opvolger, maar Hillary Clinton.

Officieel deed Biden niet mee aan de presidentsrace vanwege het plotselinge overlijden van zijn zoon Beau. Die stierf op 46-jarige leeftijd aan een hersentumor. Biden zou daarom mentaal niet klaar zijn voor een slopende campagne.

Maar volgens ingewijden had Obama simpelweg meer vertrouwen in Clinton. “Ik denk niet dat er ooit iemand is geweest die zo gekwalificeerd is voor deze functie”, zei Obama in 2016 toen hij zijn steun uitsprak voor Hillary Clinton.

Zijn woorden voor Biden dit jaar waren heel wat zuiniger. “Ik denk dat Joe alle noodzakelijke kwaliteiten bezit die we zoeken in een president op dit moment”, aldus Obama. “En ik weet zeker dat hij zich zal omringen met de juiste mensen.”

Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen: