Voor MKB-ondernemingen is het vooral lastig om kleinere leningen los te peuteren bij banken.

Dat blijkt uit een nieuwe analyse van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

De krimp in de kredietverlening van banken aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft zich eind vorig jaar vooral voorgedaan bij de kleinere leningen.

Leningen minder dan 250 duizend euro

In totaal leenden banken in het laatste kwartaal van 2013 0,9 procent minder aan het MKB dan in de drie maanden daarvoor. Maar in de categorie leningen tot 250 duizend euro was sprake van een daling met 1,6 procent.

krediet krimp mkb

De leningen tot 250 duizend euro maken slechts 11 procent uit van het totaal uitstaande krediet aan kleine en middelgrote bedrijven. Tegelijk zijn dit juist leningen waarvan 85 procent van de MKB-bedrijven met bankkrediet gebruik maken. Zie de blauwe taartpunten in onderstaande grafiek.

kredietvolume

Lees ook op Business Insider

“Kleine bedrijven geven aan dat ze moeite hebben om aan krediet te komen, mede doordat banken scherper op de risico’s letten”, aldus DNB.

Aan de andere kant is de financiële positie van een deel van het MKB verzwakt door de economische crisis, waardoor de kredietwaardigheid van deze bedrijven is afgenomen. Ook de daling van de vraag naar krediet speelt een rol in de ontwikkeling van de kredietcijfers.

Eind 2013 stond er voor ongeveer 143 miljard euro aan leningen uit bij het MKB in Nederland. Dit dekte ongeveer 40 procent van de totale kredietverlening aan bedrijven.

Lees ook

Ondernemer Hennie van der Most beleeft zware tijden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl