Banken hebben dit jaar minder speciale spaaracties opgezet voor vakantiegeld dan vorig jaar. Waar vorig jaar nog vijf banken een spaaractie hadden rondom het vakantiegeld, proberen nu alleen ABN Amro, ING en MoneYou het extraatje dat volgende week bij veel mensen wordt bijgeschreven binnen te hengelen.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl.

Volgens de website tonen banken minder interesse in het vakantiegeld omdat de rente nu historisch laag is. Daardoor kunnen banken goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en is er dus minder behoefte aan geld van consumenten.

ING en MoneYou bieden nieuwe spaarders een actierente. Bestaande spaarders bij ING die 500 euro of meer storten krijgen alleen een verzorgingspakket van Rituals. ABN Amro verloot een bedrag van duizend euro onder spaarders die duizend euro storten.

Vakantiegeld vaker uitgegeven

Eerder bleek al uit een enquête van ING dat het oppotten van vakantiegeld minder populair is. Het geld wordt weer vaker uitgegeven in plaats van gespaard of gebruikt om schulden af te lossen. Drie jaar terug gebruikte volgens ING nog zo’n 40 procent van de mensen hun vakantiegeld om de buffers aan te vullen. Nu is dat nog maar 35 procent.

Dat het economische beter gaat en het geld niet in de portemonnee blijft zitten betekent overigens niet dat mensen met het geld daadwerkelijk op vakantie gaan. Een deel van de ondervraagden zei het bedrag aan andere zaken te besteden.

Het vakantiegeld pakt volgens salarisstrookverwerker ADP overigens fors lager uit voor veel werknemers. Vooral de hogere inkomens krijgen gemiddeld minder vakantiegeld dan een jaar eerder. Een modaal inkomen (2662 euro bruto per maand) moet het met 59 euro minder doen. Mensen die tweeënhalf keer modaal verdienen krijgen 256 euro minder.

Lees ook

7 misverstanden over vakantiebijslag

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl