De Bank of England waarschuwt voor een mogelijke recessie later dit jaar nu de hoge energieprijzen de kosten voor Britse huishoudens steeds verder doen oplopen, schrijft de Financial Times.

Om de hoge inflatie te bestrijden, wordt het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk door de centrale bank verder opgehoogd met een kwart procentpunt. Deze bedraagt nu 1,0 procent, het hoogste tarief in dertien jaar.

Het levensonderhoud van de Britten is flink duurder geworden nu de inflatie is opgelopen tot het hoogste niveau in dertig jaar. De Britse centrale bank waarschuwde al dat huishoudens rekening moeten houden met een grote financiële klap door de oorlog in Oekraïne.

De Britse rente staat inmiddels weer boven het niveau van voor de coronacrisis, toen de rente werd verlaagd om de economie te steunen, en is teruggekeerd naar het niveau van begin 2009. Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder en is er minder geld beschikbaar, wat de prijzen moet drukken.

De beleidsbepalers van de Britse centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Zes van de negen bestuurders stemden voor de renteverhoging met een kwart procentpunt. Drie bestuurders stemden voor een verhoging van een half procentpunt.

'Britse economie stevent af op een recessie'

De Bank of England verwacht dat de inflatie dit jaar verder zal oplopen tot zo'n 10 procent als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de problemen in de toeleveringsketen door de lockdowns in China. De centrale bank waarschuwde daarbij dat de prijzen waarschijnlijk sneller zullen stijgen dan de lonen, wat de koopkracht van veel Britten verder onder druk zet.

De centrale banken staan wereldwijd voor een lastige afweging tussen inflatiebestrijding en de toenemende bedreigingen voor de economische groei als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een hogere rente bestrijdt de inflatie maar remt ook de economische groei. De Britse economie stevent volgens de centrale bank dan ook af op een recessie.

Naast de Britse centrale bank hebben ook de centrale banken in onder meer de Verenigde Staten, Noorwegen en Australië de rente opgeschroefd om de inflatie aan te pakken. De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt ondanks de hard oplopende inflatie in de eurozone nog geen plannen te hebben om de rente te verhogen.

LEES OOK: Vicepresident ECB: renteverhoging kan al in juli, maar is afhankelijk van nieuwe prognoses