Bouwer BAM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst verder weten op te voeren. Volgens het bouwbedrijf presteert onder meer de sector civiele techniek sterk, terwijl ook bij publiek-private samenwerkingen (pps) solide werd gepresteerd.

Dat meldde BAM donderdag in een handelsbericht over het eerste halfjaar.

De nettowinst van BAM was 32,9 miljoen euro, waar een jaar eerder 4,7 miljoen euro resteerde onder de streep. De omzet viel met 3,4 miljard euro een fractie lager uit dan de 3,5 miljard euro een jaar eerder. Dit was volgens de onderneming onder meer het gevolg van de daling van het Britse pond.

Gevolgen Brexit

Dat de Britten in juni in een referendum kozen voor een Brexit heeft volgens BAM vooralsnog geen invloed gehad op de resultaten, anders dan de waardedaling van het pond. Zo werden geen orders geannuleerd en zijn vrijwel alle inkomsten voor dit jaar bevestigd.

Topman Rob van Wingerden zei in een toelichting dat hij de gevolgen van de aanstaande Brexit op de langere termijn niet kan voorzien, maar dat de markt mogelijk ook kan profiteren. “Omdat de Britten willen laten zien dat de keuze voor het vertrek niet voor niets is geweest, komt er mogelijk meer dynamiek in de markt”, aldus Van Wingerden. “Het is ook in niemands belang om er een drama van te maken.”

Na Nederland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markt voor BAM. In 2015 waren de Britse activiteiten goed voor 31 procent van de omzet van de bouwer.

Duitse orders

In Duitsland hoopt BAM de komende jaren onder meer te profiteren van het onderhoudsplan voor wegen dat de regering in Berlijn aankondigde. Verder zal BAM zich, anders dan nu, gaan richten op een vijftal regio's in het land. Het bedrijf voelt zich daarbij gesteund door goede resultaten in de regio Berlijn. Om dit te realiseren heeft BAM enkele miljoenen gereserveerd.

De orderinstroom over de eerste zes maanden van het jaar daalde tot 10,6 miljard euro. Ook hier kreeg de waardedaling van het pond voor een deel de schuld, terwijl BAM verder een project in België geannuleerd zag worden. Ook hanteert de bouwer een striktere discipline bij het aannemen van opdrachten.

Mix van mee- en tegenvallers

Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen heeft BAM de mogelijkheid om zijn operationele winst in 2016 en 2017 flink te laten groeien. De resultaten van de afgelopen maanden vormden "een mix van onverwachte mee- en tegenvallers", aldus Van Beek.

BAM liet daarbij een sterke verbetering zien op het vlak van infrastructuur, maar boekte tegelijkertijd een "compleet onverwacht'' verlies in Duitsland. "De winstverbetering op groepsniveau en het goed gevulde orderboek met betere marges geven echter vertrouwen dat in 2016 en 2017 winstgroei behaald kan worden. Het risicoprofiel verbetert omdat de oude portefeuille met risicovollere projecten eind 2016 is afgerond'', aldus de analist.

Infra en onroerend goed

Dirk Verbiesen van KBC benadrukte de beter dan verwachte resultaten bij infrastructuur en positieve ontwikkelingen bij onroerend goed. Ook oordeelde de analist dat de prestaties op het gebied van werkkapitaal en kasstroom veel sterker waren dan waar vanuit werd gegaan.

De lezing van André Mulder van Kepler Cheuvreux was bijna gelijk aan die van Verbiesen. Hij was daarbij verbaasd over het verlies bij de bouwactiviteiten. Hier rekende de analist op een winst van enkele procenten. Daartegenover waren de resultaten bij Infra veel beter dan verwacht. Tijs Hollestelle benadrukte ook de sterke kaspositie van BAM die 100 miljoen euro hoger uitviel dan waar door de bank genomen van uit werd gegaan.

Alle vier de analisten bevelen het aandeel BAM aan. BAM stond donderdag omstreeks 09.45 uur 3,5 procent hoger op 3,92 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl