Bouwbedrijf Ballast Nedam mag het ijsstadion Thialf gaan verbouwen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag besloten.

Zes Friese bouwbedrijven stapten naar de rechter om de keuze voor Ballast Nedam ongedaan te maken. Volgens de bedrijven was de keuze voor Ballast Nedam niet goed gemotiveerd.

Bij de bedrijven die naar de rechter stapten, speelde mee dat de opdracht voor een groot Fries project niet gaat naar Friese bedrijven. De zes verschaffen aan zo’n 1000 mensen in de provincie werk. Volgens de rechter is een dergelijk project niet voorbehouden aan Friese bouwers; dat is in strijd met de wet.

De rechtbank noemt de motivering van keuze voor Ballast Nedam “schraal, maar voldoende”.

De Friese bouwbedrijven voerden tijdens de behandeling van de zaak aan dat Ballast Nedam zich geen betrouwbare partner toonde. De onderneming had eerder een schikking getroffen met Openbaar Ministerie over steekpenningen die het bedrijf in Suriname betaalde om projecten binnen te halen. Dit incident is volgens de rechtbank te lang geleden om Ballast Nedam nu nog aan te rekenen.

Door de uitspraak van de rechtbank loopt de verbouwing geen vertraging op. Ook een eventueel hoger beroep heeft geen gevolgen voor de verbouwing.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl