Topontwerper Marc Jacobs verlaat gaat na 16 jaar weg bij modehuis Louis Vuitton waar hij als creatief directeur de scepter zwaaide. Hij gaat zich nu volledig richten op zijn eigen kledingmerk dat hij binnenkort naar de beurs wil brengen.

Verrassend is het vertrek van Jacobs niet. In modekringen deden al een tijdje geruchten de ronde dat de ontwerper het Franse modehuis zou verlaten. Woensdag werd het nieuws door de baas van het moederbedrijf van Louis Vuitton (LVMH) bevestigd.

Toch zijn met zijn vertrek van Jacobs bij Louis Vuitton niet alle banden doorgeknipt met LVMH. Het moederbedrijf van zijn voormalige werkgever bezit immers een derde van Marc Jacobs International, het bedrijf dat zijn eigen merk uitbaat.

De rest van de aandelen zijn in handen van Marc Jacobs zelf en zijn partner Robert Duffy. Volgens zakenkrant Financial Times is de geschatte waarde van het bedrijf nu ongeveer 1 miljard dollar.

Eurospuwende fontein

Onder het mode-minnende deel van de bevolking staat Jacobs bekend als een uitmuntend ontwerper. Hij zette het ietwat stoffige koffermerk Louis Vuitton weer helemaal op de kaart en veranderde het in een euro-spuwende fontein. Jarenlang groeide de omzet met een procent of 10. Met name doordat steeds meer rijke Chinezen en andere Aziaten de spulletjes kochten.

De laatste jaren het echter wat meer te knellen. Zorgen over een mogelijk afnemende vraag uit Azië, drukken op het aandeel LVMH. Het nieuws over het vertrek van Jacobs bij het bedrijf trok het aandeel nog ruim 3 procent naar beneden. Met het einde van de handelsdag in zicht was een aandeel LVMH zo’n 114 euro waard.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl