Achmea maakte woensdag bekend de komende drie jaar zeker 4000 banen te schrappen. De top van het verzekeringsbedrijf zit er warmpjes bij. Zo ontving de bestuursvoorzitter vorig jaar 1,21 miljoen euro, inclusief pensioenbijdrage.

Dat staat in het jaarverslag over 2012 van de verzekeraar, waar De Telegraaf in is gedoken.

Het bestuur van Achmea bestond vorig jaar uit vier personen, topman Willem van Duin, financieel directeur Gerard van Olphen en de bestuursleden Jeroen van Breda Vriesman en Danny van der Eijk.

Gemiddeld kregen de bestuurders vorig jaar 1 miljoen euro voor hun diensten, tegen 1,42 miljoen euro in 2011. Achmea geeft geen cijfers over de beloningen van afzonderlijke bestuursleden.

Geen bonussen door staatssteun

De daling komt vooral doordat de bestuurders van Achmea over 2012 geen bonussen uitgekeerd kregen. In 2009 kreeg Achmea namelijk staatssteun waardoor de raad van bestuur geen bonussen uit mocht keren.

Een jaar eerder kregen zij nog gemiddeld 480.000 euro aan variabele beloningen. De pensioenbijdrage daalde ook, van 300.000 euro in 2011 naar 240.000 euro vorig jaar.

Daar stond wel een stijging van het basissalaris tegenover. Dat bedroeg vorig jaar gemiddeld 760.000 euro, tegen 640.000 euro in 2011.

Vertrekpremie Van Olphen

Van Olphen verliet het bedrijf begin februari om topman te worden bij de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal. Hij kreeg 1,08 miljoen euro mee als vertrekpremie, blijkt uit het Renumeration Report over 2012 van Achmea (pdf).

Zijn salaris daar, dat met 550.000 euro beduidend lager ligt dan bij Achmea, leidde tot veel politieke en maatschappelijke commotie.

Dikke lease-auto

Volgens het beloningsrapport uit 2012 hebben de bestuurders van Achmea bovendien recht op een leaseauto ter waarde van bijna 3000 euro per maand, schrijft De Telegraaf.

Daarmee is zakelijk rijden in een Audi A8 of Porsche Panamera geen enkel probleem.

745 miljoen aan winstdeling en bonussen

Achmea wist in 2012 een nettowinst te boeken van 453 miljoen euro. In totaal werd er 745 miljoen euro uitgekeerd aan winstdeling en bonussen, 59 miljoen minder dan in 2011.

De verzekeraar maakte woensdag bekend dat er de komende drie jaar zo'n 4000 banen gaan verdwijnen. Achmea heeft in totaal 19.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 17.000 in Nederland. Voor een deel betreft het gedwongen ontslagen.

Achmea wil de kosten verlagen omdat de premie-inkomsten onder druk staan, onder meer doordat steeds meer mensen hun eigen risico verhogen en omdat er minder aanvullende verzekeringen worden afgesloten. Daarnaast sluiten steeds meer klanten hun verzekering via internet af.

Knullig persbericht

Het bedrijf kondigde het massaontslag woensdag in een persbericht aan onder de kop: ‘Achmea versnelt aanpassingen in klantgerichtheid’. Bij specialisten op het gebied van crisiscommunicatie en op Twitter liepen de reacties uiteen. Niemand had er echter een goed woord voor over.

"Als je 4000 man wilt ontslaan, zou ik beginnen met de opsteller van dit persbericht. Om die kop alleen al", twitterde BNR- en AT5-verslaggever Ronald Olsthoorn.

 

De kop is "niet normaal kil en koud en onzinnig", aldus Peter Verhaar, oprichter van Alex Beleggingsbank.

 

De Achmea-slogan ‘ontzorgt’ werd beschimpt, het bestuur kreeg de wind van voren. "Het is niet integer. Dit tast direct de waarden van een organisatie aan", vindt Michiel Stroink ook. Hij werkt bij HuijskensBickerton, een bedrijf gespecialiseerd in reputatiemanagement.

"Wij hanteren bij crisiscommunicatie drie punten. De communicatie moet integer, proactief en creatief zijn. Je mag niet liegen, de waarheid komt toch wel naar boven. Achmea lijkt de nieuwswaarde te willen verleggen. Maar iedere journalist zal direct vragen wat de reorganisatie betekent."

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl