Hoewel het iets minder gaat met de Nederlandse economie, is er wat betreft de vacatures voor veel beroepen nog sprake van forse krapte. Hoe zit het in dit verband met buitenlandse interesse voor Nederlandse banen?

Uitkeringsinstantie UWV publiceerde afgelopen vrijdag een lijst van beroepen waar een groot tekort aan personeel heerst.

Wat treffen we zoal aan? Op de lijst staan usual suspects als de IT en bouw, maar ook andere sectoren kampen met nijpende personeelstekorten.

Zo zijn vacatures in verkoopberoepen, overheidsberoepen en juridische beroepen tegenwoordig ook moeilijk te vervullen, schrijft het UWV. Wel is het aandeel moeilijk te vervullen vacatures met 45 procent even groot als vorig jaar.

Vacatures: buitenlandse interesse voor Nederlandse banen

Vacaturesite Indeed heeft eens gekeken hoe het zit met de interesse vanuit het buitenland voor banen in Nederland.

Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek blijkt dat de meeste zoekopdrachten voor banen in Nederland vanuit Duitsland komen. En in het tweede kwartaal van dit jaar is dit aandeel ook gestegen, vergeleken met een jaar eerder.

Opvallend genoeg is het aandeel van zoekopdrachten vanuit het VK juist iets gedaald. De onzekerheid rond de Brexit lijkt dus niet gepaard te gaan met een actievere zoektocht vanuit het Verenigd Koninkrijk naar banen in Nederland.

Lees ook op Business Insider

Nederlandse interesse voor banen in het buitenland

Omgekeerd heeft Indeed ook in kaart gebracht hoe het zit met zoekopdrachten vanuit Nederland naar andere landen. Daar staat de Verenigde Staten op de eerste plaats, maar hier is in het tweede kwartaal van dit jaar wel sprake van een een forse daling, vergeleken met een jaar eerder.

Opvallende stijger is het aantal zoekopdrachten naar vacatures in Polen. Omdat het om vacatures gaat in de Poolse taal, zullen het in de meeste gevallen ook in in Nederland woonachtige Polen zijn die hiernaar zoeken.

“De economie van Polen groeit al jaren bovengemiddeld”, aldus managing director Sander Poos van Indeed in de Benelux. “De werkloosheid daalt en de lonen stijgen. Polen hoeven werkgelegenheid niet meer per se in het buitenland te zoeken.”

Lees meer over de arbeidsmarkt: