De Poolse klusser is een min of meer vast onderdeel geworden van de Nederlandse maatschappij. Maar als het aan registeraccountant Raymond Duin is komt daar een ander soort Pool bij: de Poolse accountant.

Nederlandse accountants schreeuwen om meer personeel, maar vacatures blijken steeds lastiger te vervullen. Daarom heeft accountant Raymond Duijn samen met collega Rob Rombout een bureau opgericht dat op Poolse accountants aan te trekken voor Nederlandse kantoren, zo meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

Vacatures bij accountants

De vraag naar accountants heeft mede te maken met het economische herstel, dat bedrijven aanmoedigt om te investeren. In de eerste helft van dit jaar waren er 2.300 vacatures voor registeraccountants en 650 voor registercontrollers.

Wat ook meespeelt zijn de schandalen van de afgelopen jaren rond boekencontroles door accountants – denk aan affaires zoals die bij woningcorporatie Vestia.

“Door alle problemen in de sector in de afgelopen jaren is het beroep minder sexy geworden. De instroom op de arbeidsmarkt vanuit het hoger onderwijs is gedaald”, zegt Duijn tegen het FD.

Poolse accountants voor Nederlandse bedrijven

Met zijn bureau Switchdesk wil hij Nederlandse accountantskantoren die zitten te springen om extra handjes bedienen: "Data- en cijfersanalyses om de risico's in de financiële administratie op te sporen, kan prima vanuit Polen", aldus de registeraccountant.

Volgens Duijn hanteren Poolse accountantsopleidingen dezelfde internationale standaarden als Nederland.

Het feit dat Polen vaak goedkoper kunnen werken is niet doorslaggevend, zegt de registeraccountant tegen het FD: "Ons primaire doel is het oplossen van personeelstekorten."