De Aziatische hoornaar rukt op naar het noorden in Nederland.

Eerder dit jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit twee nesten van de agressieve wespensoort verwijderd in het Zeeuwse Sluis en Spijkenisse.

Nu is de Aziatische hoornaar ook in Amsterdam gespot, bij de Bosporushaven in het Westelijk havengebied. Dat meldt stichting platform Stop invasieve exoten. Daarmee is het de meest noordelijke waarneming van deze agressieve wesp in Nederland en mogelijk zelfs in Europa.

In totaal zijn er dit jaar drie meldingen van de gevaarlijke steekinsecten binnengekomen. In 2017 werd het eerste nest in Nederland gevonden. Het insect heeft zich al gevestigd in België.

De Aziatische hoornaar is bijna twee keer zo groot als een normale wesp en is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten. Het gaat om een invasieve soort die honingbijen eet, waardoor het insect een bedreiging vormt voor het Nederlandse ecosysteem. Sterven er veel honingbijen, dan kan de voedselproductie voor de mens in gevaar komen.

De Aziatische hooraar kwam in 2004 naar Frankrijk, vermoedelijk in een lading Chinees aardewerk. Vorig jaar werd de invasieve wespensoort voor het eerst in Nederland gezien, in het Zeeuwse plaatsje Dreischor. Dit jaar zijn de schadelijke insecten opnieuw aangetroffen in Zeeland (Schoondijke en Sint Jansteen), maar ook in Zuid-Holland (Spijkenisse).

Hoe de monsterwesp, die van nature voorkomt in delen van Zuidoost-Azië, in ons land terecht is gekomen is onbekend.

Verschil met de Europese hoornaar

Volgens boswachter Frans Kapteijns moeten mensen niet te snel in paniek raken. In Nederland komt namelijk al honderden jaren de hoornaar of paardenwesp voor, het niet-agressieve broertje van de wesp uit Azië.

"Je zult hem (de Europese hoornaar, red.) niet zo snel in je tuin of woonkamer tegenkomen", zei de boswachter tegen het Brabants Dagblad. "Ik vind het echt fantastisch mooie beesten. Ze steken pas als ze zich bedreigd voelen en zijn daarmee een stuk minder agressief dan de Aziatische broers."

Hoe je de Europese en Aziatische hoornaar uit elkaar kunt houden? De Aziatische hoornaar heeft een donker achterlijf met een kleine donkergele vlek. Het gezicht van het beest is oranje, de poten zijn geel aan het uiteinde en de borst is zwart.

Het achterlijf van de Europese hoornaar is juist overwegend geel getekend, en de kop is geel van voren en roodachtig bovenop. Het borststuk en de poten zijn roodbruin.